BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Brutális bukás vár a brit konzervatívokra

Egy friss felmérés szerint történelmi többséget szerez az ellenzéki Munkáspárt a júliusi választáson.

A brit Munkáspárt akkora többséget szerez a londoni alsóházban a július 4-i választás után, amilyennel egyetlen erő sem rendelkezett a II. világháború befejezése óta az Egyesült Királyságban. Egy friss felmérés eredménye szerint 256 fős többséget szerezhetnek az alsóházban, a toryk pedig eddig sosem látott vereséget szenvednek.

A brit választás után Sir Keir Starmer lesz a kormányfő / Fotó: AFP

Az Ipsos nagyszabású, húszezer ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása szerint Sir Keir Starmer pártja 453 képviselővel rendelkezhet majd a 650 fős alsóházban a jelenlegi 171 helyett. A tory képviselők száma viszont a mostani 275-ről 115-re esik vissza – számolt be a várható eredményről a Sky News internetes oldala.

Miniszterek is elbuknak

Nem tudja majd megtartani képviselői helyét a konzervatív kormány több tagja és a párt prominens személyiségeinek egy része, például Grant Shapps védelmi miniszter, Penny Mordaunt, az alsóházi frakció vezetője, Gillian Keegan oktatási miniszter és Jacob Rees-Mogg volt kabinetminiszter, a párt radikálisan EU-szkeptikus jobbszárnyának egyik legbefolyásosabb tagja. Egy korábbi YouGov-felmérés szerint elveszíti képviselői helyét Jeremy Hunt pénzügyminiszter is.

Nagyot lépnek előre a meglepetésre nyárra kiírt választáson a Liberális Demokraták, akik visszalépnének az Európai Unióba, és várhatóan 38-cal növelik jelenlegi 78 képviselőjük számát. Visszaesik a botrányok sújtotta Skót Nemzeti Párt (SNP), amely most 43 helyet birtokol a Skóciának járó 59-ből, az új alsóházba azonban várhatóan csak 15 képviselőt delegál majd. A Zöld Pártnak eggyel több, három képviselője lesz, ahogyan a Brexit Pártból alakult Reform UK-nak, Nigel Farage szervezetének is.

Történelmi bukás vár a torykra / Fotó: AFP

 

Farage borítja a papírformát

Farage eddig hétszer próbált sikertelenül bejutni az alsóházba, de a nyolcas lehet a szerencseszáma,

mert a felmérés szerint meg fogja fordítani a hatalmas toryfölényt az essexi Clantonban. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt korábbi vezetője viszont függetlenként nem jut be a parlamentbe korábbi választókörzetében.

Az Ipsos a felméréshez MRP vizsgálati modellt használt, amely a hagyományos választói minták sokszorosára terjed ki, és száznál több kritériumot vesz figyelembe. A Survation által a múlt héten elvégzett MRP-vizsgálat is hasonló eredményt valószínűsített.

Nigel Farage nyolcadik nekifutásra bejut a londoni alsóházba / Fotó: AFP

A kutatást azután végezték, hogy Farage visszatért, és ismét átvette a Reform UK irányítását. A párt országosan 12 százalékra számíthat, amivel a harmadik helyen áll, bár nem segítenek az utóbbi időben kirobbant botrányok: 

az egyik jelöltjük „briliánsnak” nevezte Adolf Hitlert,

aki „képes volt tettekre inspirálni az embereket”, egy másik pedig „legitimnek” minősítette az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Farage elismerte a hibákat, de elhárította a felelősséget. „Nagyon nagy összeget fizettünk egy jó hírű átvilágítócégnek, amelyik nem végezte el a munkát” – mondta az ITV Good Morning Britain című reggeli műsorában. „Politikailag átvertek minket, és ez gondot okozott nekünk. Ezt elfogadom, és sajnálom” – tette hozzá a Politico tudósítása szerint.
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.