BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betiltja a "kultúridegen" ruhákat Tádzsikisztán

Bár a törvény azt nem részletezi, hogy milyen ruhákról van szó, a hidzsábra csaphat le a korábban a szakállviselést is betiltó közép-ázsiai köztársaság. A döntést korábban a tádzsik alsó- és felsőház is megszavazta, noha az ország túlnyomó többsége muszlim.

Aláírta az ünnepekről és szertartásokról szóló törvényt Emomali Rahmon tádzsik elnök, amely többek között megtiltja azon ruhák viselését, melyek idegenek a tádzsik kultúrától. Az ország lakói pedig máris elkezdtek panaszkodni a közösségi médiában.

Tajikistan,,Khujand,,21,March,2015:,Tajik,Girls,Embroider,Beautiful,Carpet, tádzsikisztán
Tilos lesz az arcot is eltakaró muszlim fejkendő, a hidzsáb Tádzsikisztánban, noha a lakosság túlnyomó többsége az iszlám követője / Fotó: Shutterstock

A törvény mindemellett megtiltja a ramadán és a mekkai zarándoklatot követő id al-adha (vagy török nevén kurban bayram) idején népszerű, úgynevezett idgardak gyerekdalokat is – jelenti a Ria Novosztyi.

Bírságot kapnak az engedetlenek

A törvényt korábban mind a törvényhozás alsóháza, mind a szenátus megszavazta. A szabályozás megszegői bírságra számíthatnak, noha nincs pontosan definiálva, hogy mindez pontosan milyen ruhákat érint. A közösségi médiában azonban több nő arról panaszkodik, hogy kormánytisztviselők az arcot eltakaró hidzsáb levételét kérik, vagy legalább azt, hogy csak fejkendőként viseljék. 

A tádzsik fővárosban pedig razziák csaptak le a ruhapiacokra, ahol tilos hidzsábokat árulni.

Az nem egészen világos, hogy a több mint 90 százalékban muszlim vallású országban a hidzsáb mitől lenne kultúridegen. Tádzsikisztánban az iszlamizmus elleni fellépés jegyében korábban a szakállt is betiltották a The Guardian beszámolója szerint

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.