BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 257. napja – a tervek szerint halad az amerikai fegyverek szállítása, de van egy kis bibi

Eid al-Adha in GazaIzraeli háború, Gáza
Összefoglaló:

Az amerikai külügyminiszter szerint egyetlen leállított bombaszállítmányon kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Antony Blinken ezzel az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu szavaira reagált,  aki szerint az Amerikai Egyesült Államok fegyvereket tart vissza, amivel lassítja az izraeli hadműveleteket.

Eid al-Adha in GazaIzraeli háború, Gáza
A tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára / Fotó: Khames Alrefi / Middle East Images / AFP

Antony Blinken kedden újságírók előtt azt mondta, hogy az Washington egyetlen bombaszállítmány küldését vizsgálja felül, amelyben nagy hatóerejű bombák, egyebek mellett 1000 kilogrammos eszközök szerepelnek. A külügyminiszter megismételte, hogy az amerikai adminisztráció aggályosnak találja ilyen eszközök bevetését sűrűn lakott térségekben, mint a dél-gázai Rafah városa. Antony Blinken szerint a többi katonai szállítás az eredeti tervek szerint zajlik.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden felfoghatatlannak nevezte, hogy az amerikai adminisztráció fegyvereket és lőszereket tart vissza, majd a Hamász megsemmisítésére indított hadműveletre utalva azt mondta: „Adják oda az eszközöket, és mi sokkal gyorsabban elvégezzük a munkát.”

Az amerikai adminisztráció több tagja helyezte kilátásba az elmúlt hónapokban, hogy leállítják az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, amennyiben az izraeli hadsereg átfogó katonai műveletet kezd a Hamász ellen a civilektől zsúfolt Rafahban.

Joe Biden és a Fehér Ház vezető tisztségviselői ugyanakkor többször kijelentették, hogy Izrael egyelőre nem lépte át azt a vörös vonalat, ami a szállítmányok leállítását eredményezné, kivéve a nagy hatóerejű bombákat.

Kedden az amerikai kongresszus két vezető demokrata tagja hozzájárulását adta ahhoz, hogy az Egyesült Államok F–15-ös vadászrepülőgépeket adjon el Izraelnek, amivel lehetővé válhat a szállítási szerződés véglegesítése. Gregory Meeks, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagja, valamint Ben Cardin, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke közölte, hogy hozzájárul az adásvételhez, amelybe a republikánusok már korábban beleegyeztek. A két demokrata politikus előzetesen annak tisztázását kérte a Biden-adminisztrációtól, hogy amerikai fegyvereket milyen körülmények között vet be az izraeli haderő a Gázai övezetben.

Az üzlet értelmében Izrael 15 milliárd dollár értékben vásárol F–15-ös gépeket és kiegészítő felszereléseket, amelyek szállítása 2029-ben kezdődhet meg.

Izrael nagyszabású támadásra készülhet a Hezbollah ellen

A hadsereg közlése szerint hadműveleti terveket fogadtak el a Hezbollah megtámadására. Izrael egyre nagyobb fenyegetésként tekint a libanoni határnál támadó terrorcsoportra, ezért diplomáciai megoldás hiányában katonai akcióba fognak kezdeni.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.