BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Le Pen

Le Pen történelmi hagyományt törhet meg Franciaországban

A centristák helyett a baloldal szövetsége a radikálisok legfőbb kihívója a francia előrehozott választásokon. Le Pen történelmi hagyományt törhet meg, megbomlik a Nemzeti Tömörülés elleni hagyományos összefogás Franciaországban.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen meglepő új támogatókat szerzett a franciaországi parlamenti választások előtt. A radikális csoportokat a hatalomtól távol tartó hagyományos normák szétesőben vannak.

Le Pen
Marine Le Pen az EP-választások után – immár nem Macron az ellenfél / Fotó: NurPhoto via AFP

Franciaország egyik legjelentősebb zsidó képviselője azt mondta, hogy inkább Le Penre szavazna, mint a fő kihívójaként fellépő baloldali pártok szövetségére. Macron egyik korábbi szóvivője pedig közölte, hogy inkább tartózkodna, minthogy a Nemzeti Tömörülés ellen szavazzon – a baloldali vezető, Jean-Luc Melenchon antiszemitának minősített megjegyzéseire hivatkozva.

Macron és a centrum

Emmanuel Macron francia elnök a centrum megerősítése érdekében úgy döntött, hogy a mandátumok több mint 10 százalékában nem indít jelölteket, mivel úgy ítélte meg, hogy a jobbközép vagy a baloldal mérsékelt képviselőinek nagyobb esélye van a választásokon, mint saját pártjának. 

A cél az, hogy azt a jelöltet válasszuk, aki a leginkább republikánus és a leginkább demokratikus

idézi a Bloomberg Edouard Philippe volt miniszterelnök hétfői rádió interjúját. 

A francia politikai elit hosszú generációkon keresztül hallgatólagos megállapodással akadályozta meg, hogy a radikális jobboldali pártok a kormány közelébe kerüljenek. 

Azt követően azonban, hogy a számára tragikusan végződő EP-választások után Macron feloszlatta a nemzetgyűlést, ellenfelei a politikai spektrum minden szegletéből kétségbeesett tárgyalásokat folytattak, hogy olyan szövetségeket kössenek, amelyek maximalizálják esélyeiket a július 7-én záruló kétfordulós szavazáson. Politikai túlélésük a tét.

A pánikreakciók viszont új lehetőségeket nyitottak meg a Le Penék számára. A jelöltkiválasztás folyamata vasárnap ért véget, és Macron pártja, a Renessaince balról és jobbról egyaránt támadás alatt áll. 

Tőkepiaci ijedelem

A politikai bizonytalanság és a növekvő valószínűség, hogy a következő kormány az államháztartás szempontjából költséges intézkedéseket fog keresztülvinni, megijesztette a befektetőket. Az államkötvények álltak a hullámvölgy középpontjában: a felár, amelyet a befektetők a német kötvényekkel szemben a 10 éves francia papírok birtoklásáért kérnek, az eddigi legnagyobb heti ugrást produkálta.

A tőkepiaci ijedelem a múlt héten 258 milliárd dollárral apasztotta a francia cégek piaci kapitalizációját. A Société Générale, a BNP Paribas és a Crédit Agricole bankok részvényei – mind nagy államadósság-tulajdonosok – egyenként több mint 10 százalékot estek. A veszteség akkora, hogy a brit részvénypiac kapitalizációja megelőzte a franciáét, holott korábban ez utóbbi volt Európa legnagyobb részvénypiaca. 

Le Pen feladatát megkönnyíti a francia baloldal egy részének növekvő radikalizálódása és a szélsőbaloldali La France Insoumise (Engedetlen Franciaország), valamint a mérsékeltebb szocialistákig terjedő csoportok közötti kényelmetlen szövetség. Ez alááshatja az úgynevezett köztársasági frontot, amelynek keretében a mainstream pártok mindig összefogtak a szélsőjobboldal legyőzése érdekében.

Törékeny baloldali szövetség antiszemita felhangokkal

A francia baloldal fő pártjai a közvélemény-kutatásokban megelőzték Macron pártját azzal, hogy törékeny pártszövetséget hoztak létre, amelynek középpontjában Jean-Luc Mélenchon, a La France Insoumise nevű szélsőbaloldali csoport karizmatikus vezetője áll. A múlt héten nyilvánosságra hozott kampányígéreteik tönkretennék Macron gazdasági reformokra épülő örökségét, és az országot az Európai Unióval való konfrontáció felé terelnék a költségvetési politikában. Ha hozzávesszük Mélenchon erősen az antiszemitizmus felé hajló megnyilvánulásait, az azt jelenti, hogy

az Új Népfrontra való szavazás sok centrista számára már vállalhatatlan.

Még maga Macron sem volt hajlandó megmondani, kire szavazna, ha Le Pen és Mélenchon között kellene választania – volt kormányszóvivője, Olivia Grégoire vasárnap azt mondta, hogy tartózkodna. 

Nem tudok olyan emberre szavazni, aki maradandónak nevezi Franciaországban az antiszemitizmust

– mondta Grégoire az RTL-nek vasárnap. 

Az antiszemitizmus címkéje 2013 óta lóg Mélenchon nyakán, amikor a szocialista gazdasági minisztert, 

Pierre Moscovicit azzal vádolta, hogy nem „franciául”, hanem „nemzetközi pénzügyekben” gondolkodik 

–  felidézve a zsidó bankárokról szóló közhelyet. Mélenchon akkor azzal védekezett, hogy nem volt tudatában annak, hogy Moscovici zsidó.

Serge Klarsfeld zsidó történész, aki a nácik felelősségre vonásáért folytatott harcáról ismert, viszont szombaton azt nyilatkozta, Le Pen mozgalmára szavazna Mélenchonéval szemben, mondván, hogy az „antiszemita felhangokkal teli és erőszakos anticionizmus jellemzi”.

Az Új Népfront törékeny szövetség, tagjai számos mélyen gyökerező nézeteltérést, ideologóiai nézetkülönbséget toltak a háttérbe annak érdekében, hogy elkerüljék a baloldali szavazatok széttöredezését. Így a szavazás első fordulójáig hátralévő két hétben a nyilvános belharcok még mindig alááshatják a szövetséget. Vasárnap, a szövetség stabilizálása érdekében Mélenchon kijelentette, kész arra, hogy más legyen a miniszterelnök, ha az Új Népfront többséget szerez. 

Le Pen és az ígéretek

Ahogy a kampány hétfőn magasabb fokozatba kapcsol, Le Pen és szövetségesei megpróbálnak tőkét kovácsolni ebből a széttöredezettségből, és a főáramú szavazókat is megszólítják azzal, hogy a gazdasággal kapcsolatban bízhatnak bennük. 

Helyreállítom a rendet az utcákon és az államháztartásban 

- mondta Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés vezetője, győzelmük esetén a miniszterelnöki poszt várományosa a France 3 televíziónak.

A közvélemény-kutató cégek előrejelzései szerint a Nemzeti Tömörülés már jelenleg is a legnagyobb párt lenne a törvényhozás alsóházában. Ez a kilátás riadalmat keltett a befektetők, Franciaország nemzetközi partnerei és a francia közvélemény egy része körében. Le Penék még nem fejtették ki részletesen gazdaságpolitikájukat, de korábbi nyilatkozataikból annyit azért lehet tudni, hogy 

  • mintegy 20 milliárd euró értékben csökkentenék az üzemanyagok és az energia forgalmi adóját, továbbá ígéretet tettek arra, hogy 
  • visszaveszik az EU-tól a nemzeti energiapolitika irányítását. 
  • Az ígéretek között szerepelt az is, hogy 60 évre csökkentik a nyugdíjkorhatárt, 
  • valamint emelik a közalkalmazotti béreket. 

A pénzügyi piacok nem igazán értik a Nemzeti Tömörülés programját, csak annak karikatúráját hallották. Amikor elolvassák, meglehetősen ésszerűnek találják majd

– nyilatkozta Le Pen a Le Figarónak. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.