BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Spacebuzz: a VR szimuláció, amely minden gyerek kedvét meghozza az űrkutatáshoz

A Spacebuzz-HU új VR-űrkabinja látványos szimuláción mutatja be, milyen egy űrséta a Nemzetközi Űrállomás körül. Az új magyar fejlesztésű szimuláció része a Spacebuzz gyermekeknek szóló oktatási programjának, melynek célja, hogy minél több fiatal kapjon kedvet az űrkutatáshoz.

A héten bemutatták a magyar fejlesztésű és gyártású VR-űrkabint, melynek köszönhetően az iskolások szinte testközelből élhetik majd át az űrutazás élményét. A Spacebuzz-HU VR Űrkabin segítségével a Nemzetközi Űrállomás körül tett sétán úgy pillanthatják meg a Földet, ahogyan az űrben az űrhajósok. A virtuális űrutazás része a Spacebuzz oktatási programnak, amely segíti, hogy a mérnöki és természettudományok iránt felkeltsék a gyerekek érdeklődését.

Spacebuzz
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Zentai István, a Spacebuzz-HU kuratóriumi elnöke / Fotó: Spacebuzz-HU

Ilyen a virtuális űrséta

A Spacebuzz-HU VR Űrkabin 100 százalékban magyar fejlesztéssel és gyártással épült meg, segítségével a gyerekek egy közel 4 perces űrsétát tehetnek a Nemzetközi Űrállomás körül, illetve részt vehetnek egy 15 perces VR-űrutazáson. A sajtótájékoztatón volt alkalmunk kipróbálni a VR-űrsétát:

a szimulációban egy űrhajós bőrébe bújunk, és az irányítható manőverezőegység segítségével többször is megkerüljük a Nemzetközi Űrállomást.

A szimulációt egy VR-szemüveg és egy különleges szék segítségével élhetjük át. A szemüveg funkciója adott, teljes képet ad a körülöttünk lévő űrállomásról, a szék pedig pontosan leköveti és megmutatja, milyen érzés lehet a manőverezőegységgel megtenni az űrsétát. Gyorsulásnál egyértelműen érezzük a lendületet, ám amikor „elvesszük a gázt”, akkor hirtelen megszűnik minden mozgatóerő – nincs közegellenállás, tehát semmilyen ránk ható erőt nem érzékelünk.

A Spacebuzz célja: az oktatás

A VR-űrséta és -űrutazás ingyenesen érhető el a Spacebuzz oktatási program keretén belül, célja, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a klíma- és környezetvédelem problémái és feladatai iránt, segítse a jövő generáció felelős magatartását, és erősítse a fiatalok kíváncsiságát a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika (STEM) iránt.

Ahhoz, hogy ezekben a szakterületekben a fiatalok is örömmel és kíváncsisággal elmélyedjenek, érdemes új, izgalmas technológiai eszközöket bevonni

– hangsúlyozta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa a Spacebuzz-HU VR-űrkabin-bemutatóján, amelyet már Kapu Tibor, a Hunor Magyar űrhajós program kiválasztott kutatóűrhajósa is letesztelt. 

Kapu Tibor kipróbálja a szimulátort / Fotó: Spacebuzz-HU

Zentai István, a Spacebuzz Hungary Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta, hogy 

  1. a program teljes mértékben ingyenes a regisztrált iskolák számára;
  2. felkészítik az iskolák pedagógusait, a képzőket képzik ki, ők végzik el azt az oktatási tevékenységet, amihez az alapítvány minden segítséget megad;
  3. a program tartalmazza a szimulációkat is, melyekkel a diákok megtapasztalhatják az űrutazás élményét.

Zentai István még hozzátette, hogy a Spacebuzz célja egy 12 szimulátorszékes rakétának a megépítése, ehhez viszont még fontos források hiányoznak – remélik, hogy ezek a források elérhetők lesznek a jövőben. 

Mi szükséges a források megszerzéséhez?

Az alapítvány elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Spacebuzz legnagyobb kockázata a támogatók felkutatása. Elmondása szerint Zentai István Hollandiában találkozott először a Spacebuzz-zal, ahol eurómilliós támogatottsága van a programnak. Először egy nemzetközi pályázatot nyertek meg közösen hollandokkal, olaszokkal és franciákkal, ami nagy sikerrel zárult. 

A magyar alapítvány folytatta itthon a munkát, ám már nem érkezett akkora támogatás, mint remélték.

Tehát ahhoz, hogy az alapítvány tovább tudjon nőni, támogatókra van szükség. Ez szükséges ahhoz is, hogy az ingyenes oktatás elérhető maradjon a diákoknak, akik ezáltal kedvet kaphatnak az űrkutatáshoz, és felnőve ehhez kapcsolódó pályát választhatnak.

A Spacebuzz eseményéről készült videós anyagunkat itt tekintheti meg:

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.