BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabadon engedték az EP-képviselőnek választott olasz antifa aktivistát

A rendőrség pénteken 13 órakor vette le az elektronikus nyomkövetőt Ilaria Salis lábáról. Az antifa aktivista így elhagyhatja Magyarországot.

Szabadon engedték pénteken a Magyarországon bíróság elé állított, de vasárnap Olaszországban EP-képviselőnek választott antifa aktivistát pénteken. A magyar rendőrség tájékoztatása szerint péntek 13 órakor vették le az elektronikus nyomkövetőt Ilaria Salis lábáról, így az eddig Budapesten házi őrizetben lévő olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból.

Antifa-ügy, Az elsőrendű vádlott az olasz I.S.  Budapest 202403228  Magyar Nemzet ilaria salis
Az antifa aktivistát pénteken engedték el a házi őrizetéből / Fotó: Bach Máté/ Magyar Nemzet

A Hvg úgy tudja, hogy Salis már telefonon elmondta olaszországi ügyvédeinek is, hogy a magyar bíróság határozata értelmében elhagyhatja a házi őrizetet. A nő korábban több hónapon keresztül börtönben is volt, mielőtt házi őrizetbe került volna.

A vádak szerint az antifa aktivista személyesen nem vett részt a bántalmazásokban

A magyar hatóságok vádjai szerint a 39 éves nő tavaly februárban külföldi társaival Budapestre utazott, hogy az itt tartott szélsőjobbos gyűlésre érkezőket bántalmazzák, és ennek során 

a gyűlést megelőző napokban több emberre találomra rátámadtak az utcán.

A vád szerint Salis két támadásnál volt közreműködő, bár személyesen nem bántalmazta az áldozatokat. Tárgyalása idén kezdődött el.

Az aktivistát Olaszországban azonban a Zöldek És Baloldal Szövetsége nevű párt EP-képviselőnek jelölte, és a nő el is nyerte a mandátumot, 175 ezer szavazatot begyűjtve. Ezután Salis magyarországi ügyvédje, Magyar György indítványt nyújtott be a szabadon engedésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.