Logisztika

Három és félszer körbejárhatnák a földet a Rail Cargo speciális vonatai

Mintegy 40 hazai feladóállomásról érkezik vasúttal a cukorrépa a Magyar Cukor kaposvári gyárába. A síneken a Rail Cargo Hungária továbbítja az árut, a teljes mennyiségnek nagyjából ugyanakkora felét pedig a közúti fuvarozók.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába és ezzel megkezdődött a 2023. évi cukorrépakampány. A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat 2024. január végéig összesen 450-470 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba a Világgazdaságnak elküldött közleménye szerint, mintegy 40 magyarországi feladóállomásról. Az alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza. A termés fennmaradó mintegy 50 százaléka közúton jut el a gyárba.

A Rail Cargo Hungaria megkezdte a cukorrépafuvarozást
Napi négy szerelvény indul el cukorrépával
Fotó: Rail Cargo Hungaria 

 

A magyar gazdák az idén a tavalyinál lényegesen nagyobb termőterületen, 14 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyár számára. Az augusztusig kedvező időjárás magas termésátlagot eredményezett, így a becslések szerint hektáronként átlagosan 62-65 tonna körül alakul, a termény cukortartalma várhatóan átlagos lesz. 

A kampány tervezett 125-130 napja alatt a társaság szerelvényei összesen több mint 150 ezer kilométert tesznek meg, és naponta átlagosan négy cukorrépa-vonatot közlekedik majd a magyar vasúti hálózaton.

 Nem ritka, hogy a vonatai 450 kilométernél távolabbról is fuvaroznak terményt.

Nehéz külső feltételek

A tavalyi kampányidőszakhoz képest csökkent ugyan a vontatási villamosenergia ára, azonban még mindig többszöröse a korábbi évek árszintjének. Emellett a vasúti infrastruktúrán folyó számos pályafelújítási munka nehezíti és drágítja a vasúti fuvarozást a közúttal szemben, és állítja kihívás elé az RCH-t. A kampány lebonyolítása magas szintű logisztikai szervezettséget igényel annak érdekében, hogy az RCH teljesíteni tudja a megnövekedett fuvarfeladatot.

 

cukorrépa termőterület RCH cukorgyár fuvarozás
Kapcsolódó cikkek