Nemzetközi gazdaság

Végre egy jó hír Németországból

A német ipar eddig közel 40 milliárd eurót veszített az ellátási zavarok miatt, de végre kicsit enyhült az alapanyaghiány.

A német feldolgozóiparban enyhült az alapanyaghiány, de csak kis mértékben. 

Októberben a vállalatok 70,4 százaléka panaszkodott ellátási zavarokra és beszerzési problémákra a köztes termékek és nyersanyagok esetében, ami 7 százalékpontos javulást jelent szeptemberhez képest 

derült ki az Ifo intézet felméréséből. Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője azonban hangsúlyozta, hogy korai még a derű, különösen azért, mert a feldolgozóipart az alapanyaghiány mellett a munkaerőhiány is sújtja. A vállalatok úgy vélik, hogy ezek a problémák átlagosan még nyolc hónapig fennmaradnak. A vegyiparban és az autóiparban ennél hosszabb, tíz hónapig tartó nehézségekre számítanak, míg az élelmiszeriparban úgy látják, hogy már 5,5 hónap múlva jelentősen enyhülhetnek a problémák.

Az elektromos berendezések gyártói különösen súlyos helyzetben vannak: 90 százalékuk számol be anyagbeszerzési fennakadásokról. 

Hasonló nagyságrendű a hiány az autóiparban. A gép- és berendezésgyártók körében 81 százalék érintett. Az élelmiszeripari gyártók esetében az arány 51 százalék, ez azonban 6 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A legtöbb más ágazatban valamelyest enyhült a helyzet. A folyamatos ellátási problémák miatt sok vállalat továbbra is áremelést tervez, ami az egész gazdaságban továbbgyűrűzik – tette hozza Wohlrabe.

Fotó: Shutterstock

Az Ifo becslése szerint a német ipar eddig közel 40 milliárd eurót veszített az ellátási zavarok miatt, ami Németország teljes gazdasági teljesítményének jó 1 százaléka egy év alatt – mondta Timo Wollmershäuser, az Ifo előrejelzésekért felelős vezetője. A helyzet ellentmondásos: a növekvő rendelésállomány ellenére az ipari termelés az év eleje óta zsugorodik.

Noha az anyag- és munkaerőhiány erősen fékezi a termelést, a német jelentősen csökkent az elmúlt egy évben. Tavaly októberben 4,1 százalékos volt az állástalanok aránya, ami idén nyár végére 3,4 százalékra esett vissza, majd szeptemberben is ezen a szinten stagnált. Ez az érték tavaly év eleje óta a legjobb.

Szeptemberben közel másfél éve a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az euróövezetben is 

közölte az Eurostat. A ráta a piaci várakozásokkal megegyező 7,4 százalékra, 17 havi mélypontra csökkent az övezet 19 tagállamában az augusztusi 7,5 százalékról. Egy évvel korábban 8,6 százalékos volt a munkanélküliség. Az EU 27 tagállamában 6,7 százalékra csökkent a munkanélküliség az augusztusi 6,9 százalék és az egy évvel korábbi 7,7 százalék után.

Magyarországon szeptemberben 3,6 százalékos volt az állástalanok aránya, az augusztusi 4,1 százalék és a tavaly szeptemberi 4,3 százalék után. A legmagasabb rátát Spanyolországban és Görögországban regisztrálták szeptemberben, sorrendben 14,6 százalékot és 13,3 százalékot, míg a legalacsonyabb rátával Csehország büszkélkedhetett szeptemberben, 2,6 százalékossal.

Egyelőre állja a sarat a magyar gazdaság, de már látszanak a viharfelhők Németország felől

A következő hónapokban várható jövedelemkiáramlás ellentételezni tudja a feldolgozóipari problémákat, emiatt a növekedési kilátásaink sem romlottak – mondta a VG-nek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután az elmúlt hetekben egyre több olyan lesújtó adat látott napvilágot a feldolgozóipari termelésről, amely a kilábalás törékenységére hívja fel a figyelmet. 

Németország munkanélküliség ellátási zavar munkanélküliség európában ellátási láncok alapanyaghiány
Kapcsolódó cikkek