Nemzetközi gazdaság

Zavaros vizeken hajóznak a feltörekvő piaci devizák

Miután ez az esztendő a dollárról szólt, most majd megint a dollár éve jön, ami nem túl sok jót ígér a feltörekvő piaci devizák zöme számára – ezt mutatja a Reuters havi elemzői felmérése.

A feltörekvő piaci devizák iránt tipikusan kisebb az étvágy, ha erős a kereslet a dollárra, és várhatóan még jövőre is ez lesz a helyzet – ezt mutatják a Reuters elemzői felmérésének árfolyam-konszenzusai. Erőteljes árfolyam-befolyásoló tényező a kamatok helyi szintje is, de valószínű, hogy a feltörekvő piacok jegybankjainak nemzetközi ellenszélben kell dolgozniuk, ha monetáris politikai szigorítással támogatnák a devizájukat.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Az elemzőknek persze nincs mindig igaza, 2021-re például jó évet jósoltak a feltörekvő piaci devizáknak, amíg globálisan fel nem pörgött az és a várakozások, hogy a Federal Reserve hamarosan elkezdi  visszafogni pénzbőségteremtő eszközvásárlásait, feljebb tolva az amerikai állampapírhozamokat. Ez a folyamat az elemzők szerint folytatódik – miközben az Európai Központi Bank ideiglenesnek veszi az infláció megugrását –, táplálva a keresletet a zöldhasú iránt, ami alaphelyzetben nyomást jelent a feltörekvő piaci devizák árfolyamára.

Negatív véleményünk... arra támaszkodott, hogy emelkednek az USA kamatai, és maradnak az aggodalmak a kínai növekedést illetően

– idézte a hírügynökség Luis Costát, a Citi feltörekvő piaci stratégáját.

Miközben az USA-ban a magasabb reálkamat a rizikó, nehéz volna nem gyengébb növekedést várni Kínában

– tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

A felmérés konszenzusa szerint a jüan több mint egy százalékot veszíthet értékéből a dollár ellenében a következő egy évben, 6,47-ra gyengülve.

A thai bát, miután idén már mintegy 10 százalékot gyengült, a következő fél évben még másfél százalékot veszíthet, 33,77 környékére csúszva.

Az idén két százalékot veszítő indiai rúpia 12 hónap alatt újabb egy százalékkal vonulhat vissza, 75,28-ra, miközben a magas infláció és jegybanki kamatlazítás gyakran bizarrnak nevezett kombinációjától sújtott török líra az idei 20 százalék körüli veszteség után még hat százalékot gyengülhet, 10,09-ra.

Vannak kivételek is: a rand és a dél-koreai von kettő, az orosz energiaimport támogatta rubel egy százalékot erősödhet.

A szintén a feltörekvő piacokhoz sorolt, de az európai uniós tagság miatt védettebb helyzetben lévő Közép-Európa euróhoz kötődő devizáiról a Reuters külön felmérést készít. Itt a forint és a korona erősödött idén, a lej és a złoty gyengült, mivel itt késéssel fogtak kamatemelésbe a jegybankok. Elemzők szerint a későbbi árfolyammozgások is erősen függnek majd a jegybanki  lépésektől, a piacokon figyelik a fizetési mérlegek romlását is – ami Románia esetében különösen szembeötlő –, a magyarok és a lengyelek esetében pedig a Brüsszellel folyó, az EU-pénzek érkezését késleltető vagy blokkoló vitát is. 

forint török líra dollár árfolyam zloty rubel kamatemelés feltörekvő devizák jüan von elemzői konszenzus
Kapcsolódó cikkek