A szlovák parlament elfogadta a jövő évi állami költségvetést. A hiány ugyan alacsonyabb lesz az ideinél, az ellenzék ennek ellenére felesleges pénzszórással vádolja a kormányt, az állam gazdálkodásával kapcsolatos veszélyekre pedig az Állami Számvevőszék is felhívta a figyelmet – írja az Új Szó.

Az Igor Matovič által vezetett pénzügyminisztérium ambiciózus elképzelései 

szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya 2023-ra 2,7 százalékra esik vissza, 2024-re pedig a kiadásoknak már nem szabadna meghaladniuk a bevételek összegét. 

Az elfogadott büdzsé alapján az államháztartás bevételei jövőre 44,2, a kiadásai 49,4 milliárd euró körül mozognak majd, míg a központi költségvetésben csaknem 20 milliárd eurós bevételekkel és 25,4 milliárdos kiadásokkal számolnak, vagyis a deficit 5,5 milliárd euró körül mozog majd. A most elfogadott költségvetés már számol az uniós helyreállítási alapból származó forrásokkal is. A 2022 és 2024 közötti időszakban 4,59 milliárd euró érkezhet ebből az alapból, amelyből jövőre a legtöbb pénzt a zöld gazdaság (454 millió euró), az oktatásügy (323 millió euró) és az egészségügy (218 millió euró) támogatására fordítják.

Fotó: Shutterstock

Az elkövetkező időszak költségvetési gazdálkodásával kapcsolatban azonban az Állami Számvevőszék is aggályait fejezte ki. Az elnök szerint ahhoz, hogy Szlovákia 2024-re kiegyenlített gazdálkodással zárja az évet, elengedhetetlen lesz a költségvetési gazdálkodásról szóló jogszabály módosítása, és a konszolidációs stratégia elfogadása.

A korlátozó intézkedések enyhültek Szlovákiában. Már csak éjszakára érvényes a kijárási tilalom. A kormány döntése értelmében december 17. péntektől 

a kijárási korlátozás este nyolctól hajnali ötig fog tartani.

Két évtizede nem látott Szlovákiában

Mióta Szlovákia euróban fizet, ekkora infláció nem volt. A várakozásokat meghaladóan gyorsult az infláció északi szomszédunknál novemberben, az éves áremelkedés még sose volt ilyen gyors, mióta Szlovákia 2009. január 1-én belépett az euróövezetbe. Az országban versenyt futnak a bérek az inflációval. A pénzromlás üteme 17 éve nem volt olyan magas mint napjainkban.