Az egészségügyi mobilalkalmazások piacáról szóló előrejelzés – mely licenctől függően 3617 és 6365 euró közötti áron érhető el – megjelenéséről adott hírt a PR Newswire.

A kutatás szerint ezen alkalmazások piaca évente 27,54 százalékkal bővülhet 2026-ig, amikor is elérheti a 20,556 milliárd dolláros értéket, szemben a 2019-es, ehhez képest elenyésző 3,744 milliárd dollárral.

Ezen alkalmazások szofisztikált adatelemzés és a felhőszolgáltatások, valamint az egyre gyakoribb mobileszközök segítségével nyújtanak segítséget az egészség megőrzése területén, legyen szó akár az edzések, akár a diéta vagy a bevitt kalóriák nyomon követéséről.

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP

A növekedés alapja az egészségügyi szakemberek között hordozható és könnyen elérhető orvosi dokumentáció által növekvő produktivitást és az emiatt bekövetkező költségcsökkenés lehet, amik mind növelhetik az ezen szolgáltatások iránti igényt.

A Google 2010 decemberében kiadott Google Health Studies alkalmazása például kutatók számára teszi elérhetővé az Android operációs rendszerrel működő telefont használók adatait.

Az okoseszközök térnyerése tovább növelheti ezen alkalmazások térnyerését, amit például a brit statisztikai hivatal adatai is alátámasztanak, mely szerint 2019 augusztusában a felnőttek 87 százaléka használta az internetet minden korosztályban, míg további 4 százalék hetente legalább egyszer. 

A napi használat esetében ez 32 százalékos növekedést jelent az elmúlt évtized során és hasonlóan dinamikusan nőtt a mobiltelefonon keresztül végzett internethasználat is. Míg 2013-ban még csak 53 százalék volt annak penetrációja, 2019-re már elérte a 79 százalékot.

A piac bővülését segíti a kapcsolódási megoldások szaporodása is, így a Bluetooth, a WiFi, a 4G és az 5G hálózatok növekedésének köszönhetően.

A költséghatékonyság és az egyre több piaci szereplő beruházásai hasonlóan jótékony hatással bírnak ezen alkalmazások terjedésére, így például mind az Amazon, mind az amerikai patikahálózat Walgreens növelte jelenlétét a távgyógyítás területén.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor ezen alkalmazások terjedését gátolhatják az adatokkal kapcsolatos problémák és támadások, melyek keretében 2005 és 2019 között 249,09 millió ember egészségügyi adataihoz fértek hozzá illetéktelenek, melyből 157,40 millió az elmúlt öt évben történt.

2019-ben 13 olyan adatrablást jelentettek, melyek 86 orsztágot érintettek. Ugyancsak 2019 során 505 esetben az egészségügyi adatok kompromittálódása eredményeként került nyilvánosságra vagy mások kezébe mintegy 41,2 millió egészségügyi információ.

Jelenleg a piacot Észak-Amerikai dominálja, de a Csendes-óceáni és ázsiai térség várható gyors növekedése is valószínű a kínai és indiai adatok alapján.