Többször is próbálkozott a 353-as ellenállás áttörésével az euró ellenében a napokban a forint, a mai roham azonban minden eddiginél átütőbbnek tűnik, miután öthónapos csúcsra röpítette 352,3 környékén a magyar fizetőeszközt.

A régió devizáit a tavaly nyáron kezdődött és előrehaladó jegybanki kamatemelési sorozat támogatja, és várhatóan további szigorításról beszél ma délutáni sajtótájékoztatóján Adam Glapinski lengyel jegybankelnök is. 

Fotó: JAAP ARRIENS / AFP

A lengyel központi bank tegnap a várakozásnak megfelelően fél százalékponttal 2,75 százalékra emelte irányadó kamatát, de még bőven következhet szigorítás, hiszen Varsó később kezdte az emeléseket, mint a magyar és a cseh jegybankok, és kevésbé haladt velük előre. A zloty ma még többet erősösött, mint a forint, körülbelül egyharmad százalékot az euróval szemben, és a 4,51-es ellenállást áttörve a forinthoz hasonlóan öthavi csúcsokon jár.

Az erősödéshez a régió két leglikvidebb devizája nemzetközi hátszelet is kap: a dollárt eladják, az euró pedig erősödik. Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja 4 órakor válaszol a Twitteren neki feltett kérdésekre, és szigorúbb hangvételt üthet meg, mint tegnap Christine Lagarde, a bank elnöke.

Kimaradt az erősödésből a lej, sőt valamelyest még gyengült is, pedig a román jegybank ma a vártnál nagyobb, fél százalékos kamatemelést hajtott végre, 2,5 százalékra lódítva irányadó kamatát. Bukarestben történt azonban a régió legnagyobb gazdaságai közt a legkevesebb kamatemelés. A cseheknél történt a legtöbb, de a korona ma egyharmad százalékot visszavonult, és 24,3 környékén kereskedik az euró keresztben.