A román jegybank a várt 25 bázispontos emelés helyett 50 bázisponttal 2,5 százalékra emelte irányadó kamatát februári kamatdöntő ülésén, mivel úgy látja, hogy az energiaárak emelkedése miatt az a második negyedévben várhatóan 10 százalék fölé emelkedik, és hosszabb ideig a cél felett marad.

A bank 3 százalékról 3,5 százalékra emelte a hitelkamatlábat, 1 százalékról 1,5 százalékra a betéti kamatlábat, és közölte, hogy továbbra is szigorúan ellenőrzi a piaci likviditást.

Fotó: Shutterstock

A politikai döntéshozók pénteken teszik közzé az új inflációs előrejelzéseket, amelyek az infláció rövid távú kilátásainak várhatóan jelentős romlását mutatják.

Románia éves inflációs rátája 2021 decemberében 8,19 százalékra emelkedett az előző havi 7,8 százalékról, ami a legmagasabb érték 2011 májusa óta, és jócskán meghaladja a jegybank által célként kitűzött 1 és 2,5 százalék közötti tartományt.

A teljes 2021-es évben az infláció átlagosan 5,05 százalék volt, szemben a 2020-as 2,63 százalékkal.

A monetáris döntéshozók úgy látják, hogy az emelkedő infláció mellett a gazdaság az első negyedévben várhatóan stagnálni fog, ami az éves dinamikájának jelentős csökkenését okozhatja.

Az NBR 25 bázispontos lépésekben szokott mozogni, azonban a dinamikusabb lengyel, magyar és cseh szigorítás után a kisebb emelés könnyen nyomás alá helyezhette volna a lejt. A román kamatemelésre egy nappal azt követően került sor, hogy a lengyel jegybank fél százalékponttal 2,75 százalékra, a magyar jegybank januári ülésén pedig 2,9 százalékra emelte irányadó kamatát, míg a csehek már 4,5 százaléknál tartanak. Az elemzők ennek fényében további szigorítást várnak Romániában is.

Varsó szenet lökött a régiós kamatmozdonyba

Varsóban folytatódott a tavaly nyáron Magyarországon kezdődött közép-európai jegybanki kamatemelési folyamat, a várakozásoknak megfelelően szigorított a lengyel nemzeti bank (NBP).