Oroszország kész új megállapodást kötni Kínával, amelynek keretében tízmilliárd köbméter földgázt szállít neki a Távol-Keletről – jelentette be Vlagyimir Putyin elnök kínai kollégájával, Hiszi Csin-pinggel jelenleg is tartó megbeszélésén. A két vezető politikus a pekingi téli olimpia megnyitója előtt egyeztet.

Fotó: AFP

A rubel és az orosz tőzsdeindexek már a tárgyalás előtt is erősödtek némileg, a piacok ugyanis – nem alaptalanul – arra számítanak, hogy a két szomszédos nagyhatalom tovább erősíti az együttműködését. Ettől tartanak Nyugaton is, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön óva intette a kínai vállalatokat attól, ha segítenek kijátszani az Ukrajna megtámadásáért kivetendő esetleges szankciókat.

A rubel árfolyama reggel 0,3 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, tovább távolodva a majdnem 15 havi mélyponttól, amelyre a múlt héten süllyedt. Egy dollár 76,2 rubelt ér pillanatnyilag, és a Promszvjazbank elemzése szerint ma nagyjából marad is a 76–77-es sávban.

Ezek az európai országok a legkiszolgáltatottabbak az orosz gáznak

Európának már egy ideje fejfájást okoz az orosz–ukrán helyzet, és arra is fel kell készülnie, ha elzárják az orosz gázcsapokat. A Statista összeszedte, mely országok vannak a leginkább kiszolgáltatva az orosz földgáz áramlásának.