Hetek óta fél szemmel Kanada fővárosára figyel a fél világ – a másik fele valószínűleg az orosz-ukrán konfliktussal, vagy épp a pekingi téli olimpiával van elfoglalva –, ahol az oltatlan sofőrökre váró karantén ellen tiltakozó kamionosok kezdetben békés tüntetéssel hívták fel a figyelmet problémájukra. Az idő előre haladtával a feszültségek fokozódtak, és végül a kanadai-amerikai határon fekvő Ambassador-híd blokádjával nyomatékosították üzenetüket, a legfontosabb kereskedelmi csatorna megbénításával napi 360 millió dollárnyi áru szállítását akadályozták meg.

Feloszlatták a blokádot

A csaknem 200 tüntető hétfőn már tizennyolcadik napja tartó demonstrációjának megszüntetésére pénteken már felszólította a bíróság a résztvevőket, majd a kanadai rendőrség vasárnap körül-belül 20-30 demonstráló letartóztatásával tette szabaddá a kulcsfontosságú hidat.

A Szabadság Konvoj névre hallgató tüntetéssorozat megítélése igen vegyes. Korábban Elon Musk, majd Donald Trump is kiállt mellettük, és a helyi lakosság körében is vannak szimpatizánsaik.

Ez Kanada. Egy szabad országnak kell lennie. Joguk van tiltakozni. És most ezt a jogukat tagadják meg tőlük

– nyilatkozta egy 83 éves helyi férfi a Fox Newsnak.

Ugyanakkor a helyi lakosok közül sokan ellenzik az elhúzódó akciót. Többen nemtetszésüket fejezték ki, mert a tüntetések felfordulást okoznak a városban, ráadásul a kamionok folyamatos dudálása is megzavarja a lakók nyugalmát.

Fotó: ED JONES

Ontario állam miniszterelnöke, Doug Ford azt ígérte, hogy súlyos következményekkel kell szembenézniük azoknak, akik a tüntetés vasárnapi feloszlatása után továbbra is Ottawában gyülekeznek.

Az önkormányzati, a tartományi és a szövetségi rendfenntartók erők együttes bevonásával mindent megteszünk, hogy véget vessünk az illegális megszállásnak

– nyilatkozta Ford. Egyúttal több enyhítést is bejelentett, így az éttermek és az edzőtermek kapacitás-korlátozását már a héten eltörli, az oltási igazolványokkal kapcsolatos szabályozást pedig március 1-től enyhíti az állam.

Pénzt gyűjtenének a Szabadság Konvoj számára

A hetek óta tartó demonstráció kapcsán egyre fontosabb kérdéssé vált annak finanszírozása. Az ország különböző részeiről Ottawába érkező tüntetőknek nem csupán pár órás ott tartózkodással kell számolniuk, hanem több napos, vagy hetes ottléttel kell kalkulálniuk, aminem számos költsége is van mind az egyén, mint a tüntetés szintjén. Emiatt a GoFundMe közösségi finanszírozási platformon indítottak egy oldalt, amelyen keresztül a szigorú Covid-szabályok ellen tüntetőkkel szimpatizálók pénzt juttathatnak el a Szabadság Konvoj tagjai számára.

Az adományozási akció keretében már 7,8 millió dollár (megközelítőleg 2,5 milliárd forint) gyűlt össze,

mielőtt a GoFundMe felfüggesztette a gyűjtést. Az oldal végül nem fizette ki az összeget – adta hírül az USA Today.

Bizonyítékunk van a bűnüldöző szervektől, hogy a korábbi békés demonstráció már megszállássá vált, a rendőrség tájékoztatása szerint erőszakos és törvénytelen tevékenységekkel jár együtt

– írta közleményében az oldal. Egyúttal kijelentették, hogy további pénzösszegeket nem fognak szétosztani a tüntetőknek, a beérkezett adományokat pedig visszautalja az adományozóknak, vagy pedig jótékonysági szervezeteknek adja.

A rendőrség üdvözölte a GoFundMe döntését, és a többi közösségi finanszírozási platformot is hasonló lépésre bíztatja.

Hackertámadás érte a tüntetőket

A hetek óta tartó ottawai kamionos-tüntetés hétfőn újabb támadást kapott, ezúttal a kibertérből, miután feltörték az oldalt, ahol adományt gyűjtöttek a demonstráció folytatásához – számolt be róla a Reuters.

A Distributed Denial of Secrets (DDoS) nevű hackercsoport saját honlapján számolt be róla, hogy megszerzett 30 megabájtnyi anyagot, amely azoknak az embereknek az adatait tartalmazza, akik a keresztény adománygyűjtő oldalként ismert GiveSendGo platformon keresztül adományt küldtek az ottawai tüntetőknek. Az adatok között nevek, e-mail címek, irányítószámok és IP-címek egyaránt megtalálhatók. A DDoS – amely magát nonprofit szervezetnek írja le, aki a közérdekű adatok szabad továbbításának lehetővé tételét tűzte zászlajára – az adományozói információkat érzékeny adatként határozta meg, emiatt nem fogja nyilvánosságra hozni, azonban újságíróknak és kutatóknak rendelkezésére bocsátja.