BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem született döntés az olajembargóról

Számos ország vétózik, mivel előnytelen helyzetbe hozhatja gazdaságukat az orosz olaj tiltása.

Az Európai Bizottság az orosz olajjal szemben tervezett embargójának módosítását javasolta, hogy Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának több ideje legyen az energiaellátás átcsoportosítására – közölték uniós források, bár péntek éjjel még nem sikerült áttörést elérniük.

Szerintem legkorábban a hétvégén  láthatunk bármiféle megállapodást – mondta az egyik diplomata a Reutersnek.

Brutális ára lenne az olajembargónak – a másfél éves moratórium sem megoldás (VG Podcast)

Az elemzők véleménye szinte azonos: betenne a magyar gazdaságnak az orosz olajimport korlátozása, és a másfél éves moratórium sem megoldás.

Josep Borrell vezető uniós diplomata pénteken elmondta, hogy jövő hétre összehívja az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülését, ha nem születik döntés a hétvégén.

Az eredeti javaslat még az orosz kőolaj, illetve kőolajtermékek EU-behozatalának megszüntetését javasolta az év végéig.

Nagyon fájna Magyarországnak az olajembargós terv

Az importált kőolaj több mint hatvan százaléka érkezik hazánkba Oroszországból.

Russian,Oil,,Oil,Barrel,Background,,Russia,Flag,On,Barrel,,Sanctions
Fotó: Shutterstock

A módosított javaslat a három kelet-közép-európai ország esetében a határidőt meghosszabbítaná 2024-ig, valamint a kezdeti egy hónap helyett három hónapos átmenetet is javasolt, mielőtt az uniós hajótársaságok számára megtiltanák az orosz olaj szállítását, hogy eloszlassák Görögország, Málta és Ciprus hajózási társaságaikkal kapcsolatos aggályait – tette hozzá az egyik forrás.

Magyarország többször is jelezte, hogy elfogadhatatlan a javaslat. Erről beszélt péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán Viktor: A bizottság javaslata felér egy atombombával a gazdaságra

A kormányfő szerint elfogadhatatlan a bizottság terve az olajembargóról, a javaslatot postafordultával visszaküldte Von Der Leyennek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.