Az Európai Bizottság az orosz olajjal szemben tervezett embargójának módosítását javasolta, hogy Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának több ideje legyen az energiaellátás átcsoportosítására – közölték uniós források, bár péntek éjjel még nem sikerült áttörést elérniük.

Szerintem legkorábban a hétvégén  láthatunk bármiféle megállapodást – mondta az egyik diplomata a Reutersnek.

Brutális ára lenne az olajembargónak – a másfél éves moratórium sem megoldás (VG Podcast)

Az elemzők véleménye szinte azonos: betenne a magyar gazdaságnak az orosz olajimport korlátozása, és a másfél éves moratórium sem megoldás.

Josep Borrell vezető uniós diplomata pénteken elmondta, hogy jövő hétre összehívja az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülését, ha nem születik döntés a hétvégén.

Az eredeti javaslat még az orosz kőolaj, illetve kőolajtermékek EU-behozatalának megszüntetését javasolta az év végéig.

Nagyon fájna Magyarországnak az olajembargós terv

Az importált kőolaj több mint hatvan százaléka érkezik hazánkba Oroszországból.

Russian,Oil,,Oil,Barrel,Background,,Russia,Flag,On,Barrel,,Sanctions
Fotó: Shutterstock

A módosított javaslat a három kelet-közép-európai ország esetében a határidőt meghosszabbítaná 2024-ig, valamint a kezdeti egy hónap helyett három hónapos átmenetet is javasolt, mielőtt az uniós hajótársaságok számára megtiltanák az orosz olaj szállítását, hogy eloszlassák Görögország, Málta és Ciprus hajózási társaságaikkal kapcsolatos aggályait – tette hozzá az egyik forrás.

Magyarország többször is jelezte, hogy elfogadhatatlan a javaslat. Erről beszélt péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán Viktor: A bizottság javaslata felér egy atombombával a gazdaságra

A kormányfő szerint elfogadhatatlan a bizottság terve az olajembargóról, a javaslatot postafordultával visszaküldte Von Der Leyennek.