Nemzetközi gazdaság

Az azeri gáz behozását is megtorpedóznák francia képviselők

Nemcsak az orosz földgázon van bélyeg, hanem az azerin is – vélik francia képviselők, ezért hát az Európai Uniónak fel kell mondania az Azerbajdzsánnal személyesen Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök által Bakuban aláírt és ünnepelt megállapodást.

Több mint hatvan törvényhozó írta alá a Le Monde-ban közölt nyílt levelet, amelyben azt követelik, hogy az mondja fel azt a másfél hete Ilham Aliyev elnökkel aláírt megállapodást, amely szerint Azerbajdzsán 2027-re több mint kétszeresére növeli gázszállításait az EU-ba – jelentette az MTI.

A megegyezés kedvéért maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke utazott Bakuba, ahol büszkén jelentette be, hogy az unió fontos lépést tett a szankciós háború közepette erősen megfogyatkozott orosz földgázszállítások kiváltására. 

Azerbaijani President Ilham Aliyev and European Commission president Ursula von der Leyen attend a signing ceremony in Baku on July 18, 2022. - The European Union and Azerbaijan on July 18, 2022 signed an agreement to double gas imports from the energy-rich Caspian nation to Europe which seeks non-Russian suppliers after Moscow's invasion of Ukraine. (Photo by Handout / Azerbaijani presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Azerbaijani presidency / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Franciaország kevésbé függ a keleti gázszállításoktól, mint a szomszédos Németország, Európa legnagyobb gazdasága, ahol már meg is kezdődtek a drasztikus lépések a gázzal való spórolás érdekében. Hannoverben például a középületekeben elzárták a meleg vizet. Az EU friss szabályai szerint azonban Franciaországnak is jócskán csökkentenie kell a gázfogyasztását.

A francia képviselők levele arra szólítja fel az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet, hogy ne ratifikálják az Azerbajdzsánnal kötött egyezményt.

A tiltakozók szerint a megállapodás az oroszoktól való függést az azeri gáztól való függésre cserélné. Ráadásul egy olyan állammal kötötték, amely agresszív külpolitikát folytat. Az aláírók azzal érvelnek, hogy Azerbajdzsán a gázbevételeit fegyverkezésre és az általa 2020-ban részben megszállt Hegyi-Karabahban élő örmények elűzésére használja fel, valamint hogy a szerződés gyengíti az Európai Uniót, mert ellentmond azon irányelvének, amely szerint a zöldenergiát kell előnyben részesíteni a hagyományos energiaforrásokkal szemben.

A levelet a szocialista párt vezetője, a zöldpártok képviselői és a jobboldali Republikánus Párthoz és Emmanuel Macron elnök többségéhez tartozó európai parlamenti képviselők közül is többen aláírták.

PARIS, FRANCE - APRIL 11, 2021: Selective blur on the logo of Le Monde on their digital version, the lemonde.fr website. Le Monde is a French newspaper, a reference of French press.
Fotó: Shutterstock


 

 

energiaválság örmények azeri földgáz Karabah francia képviselők orosz földgáz Franciaország energiafüggés
Kapcsolódó cikkek