Az európai repülőtéri káosz és a két számjegyű sem tántorította el a turistákat, szinte rekordszámban özönlenek Spanyolország napsütötte strandjaira. Olyannyira, hogy a turizmus, amely az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának mintegy 13 százalékát adja, a vártnál egy évvel korábban teljesen felépülhet a koronavírus-járványból.

A turizmus felülmúlta a várakozásokat – egészen a közelmúltig nehéz volt elképzelni, hogy hamarosan elérhetjük a 2019-es szintet– mondta Carlos Cuerpo, a spanyol gazdasági és digitális átalakulásért felelős minisztérium munkatársa.

A man jumps into the sea at Cala Tadira beach near Sant Josep de Sa Talaia on the Balearic island of Ibiza on August 24, 2021 (Photo by JAIME REINA / AFP)
Fotó: Jaime Reina / AFP

A mediterrán ország több mint 8,2 millió nemzetközi utast fogadott júniusban, ami túlszárnyalta 2021 ugyanezen hónapjának adatait, valamint elérte a 2019-es szint 85,5 százalékát – írja a SchengenVisaInfo.com. Bár a nemzetközi érkezések száma továbbra is a járvány előtti értékek alatt maradt, 2021-hez képest közel háromszor több érkezést regisztráltak. Ezen időszak alatt minden negyedik turista az Egyesült Királyságból jött, a spanyol repterek több mint kétmillió utast fogadtak a szigetországból.

A britek kedvenc úti céljai között a Kanári- és a Baleár-szigetek szerepeltek, ahol az emelkedő árak ellenére a mutatók közelítenek a pandémia előtti szinthez– kommentálta a pozitív számokat Reyes Maroto turisztikai miniszter.

Az Egyesült Királyságból érkezők mellett sokan jöttek még Németországból, Olaszországból és Franciaországból is a mediterrán országba. Több mint 1,3 millió német, 710 ezer olasz és 650 ezer francia látogatta meg Spanyolországot 2022 júniusában, az olaszok többsége Katalóniát és Madridot választotta.

Cuerpo szerint a nyár eleji fellendülés – egészségügyi korlátozások nélkül – az év egészére nézve emelheti a növekedési várakozásokat. Ez segítene helyrehozni az utazási visszaesés okozta károkat az országban, ahol a világjárvány előtti évben messze a legtöbb nemzetközi vendég töltötte az éjszakát a régióban. Az erősödés amúgy Dél-Európa egészében érvényesül, ahol a turizmus a növekedés és a foglalkoztatás fontos motorja.

Feléled idén a turizmus, a legtöbben a mediterrán strandokat veszik célba

A vállalkozások próbálták, amennyire csak lehet, átvészelni az elmúlt két évet és megmenteni a munkahelyeket.

Ez jó hír a recessziós félelmekkel küzdő kontinens gazdaságának. Az infláció és az elszálló energiaárak ellenére azonban a turisták egyelőre nemigen foglalkoznak a magas árakkal, pedig Spanyolországban júniusban 10,2 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedési üteme az előző havi 8,7-ről. Emellett a folyamatos európai járattörlések és -késések sem veszik el az utazási kedvet.

Egyes elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a fellendülés alábbhagyhat, amint az energiahiány és a magas fogyasztói árak elapasztják a járvány során felhalmozott megtakarításokat.

Az idei nyáron még mindenkit hajt a vágy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások után, hogy bármi áron elmenjen nyaralni. Miután véget ér a jó idő, a fogyasztók elkezdhetik csökkenteni kiadásaikat– mondta Maria Romero Paniagua, a madridi székhelyű Afi tanácsadó cég közgazdásza.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy Európában több mint 38 millió munkavállaló már most sem engedheti meg magának, hogy egy hét szabadságra menjen, annak ellenére, hogy teljes munkaidőben dolgoznak – írja az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) tanulmánya . A felmérés szerint 2019 óta az tagállamainak több mint felében nőtt azoknak az aránya, akik nem tudnak elmenni nyaralni.

Participant jump in the water next to a bull during the traditional running of bulls "Bous a la mar" (Bull in the sea) at Denia's harbour near Alicante on July 14, 2022. (Photo by Jose Jordan / AFP)
Fotó: Jose Jordan / AFP

Elözönlötték a nyaralók a görög szigeteket is

Rekordszámú turistaérkezést regisztráltak a görög szigeteken is, július első tíz napjában több mint kétmillió utas szállt le az Égei-tenger öt fő nemzetközi repülőterén.

Vaszílisz Kikíliasz, Görögország idegenforgalmi minisztere közölte, hogy átlagosan 24 százalékos növekedés figyelhető meg a Dodekanészosz és a Kükládok szigetcsoporton 2019 júliusának ugyanezen időszakához képest.

A miniszter szerint négy szigeten regisztrálták a legnagyobb növekedést a járvány előtti adatokhoz képest. Szantorini vezeti a listát, 62 százalékos emelkedéssel a turisták számában, továbbá Míkonosz, Rodosz és Kosz is meghaladta a 2019 júliusának első tíz napján mért adatokat. A miniszter hangsúlyozta, hogy Görögország az egyetlen uniós ország, ahol ilyen mértékű növekedést regisztráltak, így az idei évben a turisztikai szektor várhatóan a szokottnál is jobban hajtja a  GDP-növekedést. 

People sit on a hill facing the Ancient Acropolis in Athens on June 21, 2022. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

Ciprus is népszerű úti cél a britek körében

Ciprus turisztikai miniszterhelyettese örömmel mondta, hogy az idei év első felében a turisták száma meghaladta az 1,22 milliót, ami a 2019-es rekord 74,9 százaléka. Az érkezők száma 2022 júniusában túllépte a 370 ezret, 102,2 százalékkal meghaladva a tavaly júniusi 180 ezret. A január–júniusi időszakban pedig összesen 1 221 382 turista érkezett a közel-keleti szigetre, szemben a 2021 azonos időszakában utazó 340 ezerrel. A legtöbb látogató az Egyesült Királyságból, Izraelből, Lengyelországból és Németországból érkezett.

A miniszterhelyettes továbbra is optimista, szerinte a nyári hónapokban és szeptemberben még jobban alakul majd a forgalom.

Horvátországban csaknem 600 százalékos a növekedés 2021-hez képest

A horvát repterek forgalma is jóval nagyobb volt májusban a tavalyi évhez képest, a statisztikai hivatal szerint 860 ezer be- és kiutazó utast regisztráltak, ami 591,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, amikor 124 ezer utas fordult meg a reptereken.

A tendenciákat figyelve nyáron akár még rekordok is dőlhetnek, mivel a 2021 augusztusában regisztrált legmagasabb utasszám – 1,1 millió – csaknem 70 százalékát már májusban elérték. Ráadásul az év kezdete óta több mint kétmillió utas érkezett az országba, elsősorban Németországból és az Egyesült Királyságból, és nagyobb számban jöttek még franciák, hollandok, osztrákok, írek és olaszok is.

Turizmusa repítheti Portugáliát az eurózóna élére a növekedésben

A GDP-növekedés az idén 6,5 százalékos is lehet az eurózóna 2,6 százalékos átlagához képest.