Egyre több orosz tisztviselő kap vezető beosztást Ukrajna oroszok által megszállt részein. Elemzők szerint ennek az a célja, hogy megerősítsék a területek Moszkvához fűződő kapcsolatait egy esetleges annektálás előtt – számolt be a The Moscow Times.

Az elmúlt héten egy korábbi orosz parlamenti képviselőt, egykori regionális kormányzati tisztviselőket, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú tisztjeit is fontos pozíciókba helyezték.

Azért küldenek oda oroszokat, hogy növeljék az orosz befolyást

– vélekedett Ivan Preobrazsenszkij politikai elemző. Hozzátette, hogy Moszkva népszavazást akar rendezni az Oroszországhoz való csatlakozásról, és ennek érdekében már megkezdte a szükséges előkészületeket.

A tisztviselők kinevezése nem az egyetlen lépése Moszkvának az elfoglalt területek integrálására.

Az elmúlt hetekben az orosz és ukrán városok testvérvárosi kapcsolatainak erősítésével, orosz útlevelek kiadásával, valamint nagy orosz bankok és mobilszolgáltatók beköltöztetésével is igyekszik kiépíteni kapcsolatait a megszállt régiókban.

8214944 13.06.2022 A Russian serviceman drives past Berdyansk Hotel with the Russian flag and the flag of the non-existent USSR on the facade in Berdyansk, Zaporizhzhia region, partially controlled by pro-Russian troops, Ukraine. Alexey Maishev / Sputnik (Photo by Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexey Maishev / Szputnyik via AFP

A legnagyobb horderejű kinevezés a múlt héten történt, amikor Andrej Kozenko volt orosz parlamenti képviselőt az ukrajnai Zaporizzsja területért felelős katonai-polgári közigazgatás helyettes vezetőjévé nevezték ki. A hivatalos kommüniké szerint ő fogja felügyelni az Oroszországgal való gazdasági integrációt.

Herszon régió élére egy volt FSZB-tiszt, Szergej Jeliszejev került.

A russian serviceman stands guard next to monument to metallurgists with a Russian flag on the top, at the entrance of Mariupol on June 12, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Ám a csatlakozás nem olyan egyszerű, hiszen a harcok még tartanak. Helyi források elárulták a The Moscow Timesnak, hogy Herszonban az emberek nem biztosak abban, hogy a szóban forgó területek Oroszországhoz fognak csatlakozni, mivel Ukrajna bármikor visszaveheti őket.

Jeliszejev volt FSZB-tiszt mellett két másik orosz tisztviselőt – Mihail Rodikovot és Vlagyimir Beszpalovot – is kineveztek a héten vezető kormányzati pozícióba Herszonban. Beszpalov a kalinyingrádi régió korábbi miniszterhelyettese volt, és a terület belpolitikájáért fog felelni. Rodikov a moszkvai régió tisztviselője volt korábban, Herszonban oktatási és tudományos miniszter lett. Az újonnan kinevezett vezetők közül többeknek van tapasztalatuk az ukrán régiók Oroszországba integrálásában, hiszen a Krím félsziget 2014-es annektálását követően azon a területen dolgoztak. Rodnyikov három évet töltött a Krímben, és az oktatási rendszer orosz normákhoz igazításával foglalkozott. A hírek szerint Herszonban is hasonló feladatai lesznek.

Az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadár területeken, azaz a Donyecki és a Luhanszki Köztársaságban szintén orosz tisztviselőket neveztek ki vezető kormányzati tisztségekbe.

Vitalij Hocsenko korábban az orosz kereskedelmi és ipari minisztérium vezető tisztviselője volt, most a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke. Vlagyiszlav Kuznyecov az oroszországi Kurgan régió korábbi kormányzóhelyettese volt, jelenleg pedig a Luhanszki Népköztársaságban tölt be első elnökhelyettesi tisztséget.

Russian servicemen patrol a square with the Russian national flag in central Melitopol, amid the ongoing Russian military action in Ukraine, on June 14, 2022. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Elemzők szerint az orosz tisztviselők beiktatásával a Kreml a megszállt ukrán területek újjáépítésére elkülönített hatalmas pénzösszegek felügyeletét is biztosítani tudja.

A hírek szerint Moszkva 3500 milliárd rubelt (23 ezermilliárd forint) is fordíthat a Donbász újjáépítésére.

Az oroszok által beiktatott herszoni és zaporizzsjai adminisztráció már azt is bejelentette, hogy még az idei év során népszavazást tartana a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. Az Oroszország által támogatott szakadár köztársaságok szintén hasonló lépésre készülnek.