Szerencsére az nem áll háborúban Oroszországgal, pedig jogilag értelmezhetőbbé tenné a szankciókat, és az orosz magánvagyonok, illetve vagyontárgyak lefoglalását – mondta a VG Podcastnak a Taylorwessing Ügyvédi iroda partnere. Novák Zoltán szerint nem mindegy, hogy az adott Uniós tagállam lefoglal egy jachtot, vagy pedig megtiltja annak használatát. Jól szemléteti a két helyzet közötti különbséget a bankszámlák esete.

Ha megtiltják a használatot, akkor a bankszámlán lévő pénzhez nem férhet hozzá tulajdonosa, de az összeg ott marad a számláján. Ugyanakkor a másik esetben „államosítják”, azaz elveszik a pénzét – hangsúlyozta a szakember.


 

Egy vállalkozásnak meg lehet tiltani, hogy orosz cégekkel üzleteljen, de ebben esetben elvileg arányosnak kéne lennie a döntés következményének az állami érdekkel. Persze a megkárosított cég fordulhat bírósághoz, de nem valószínű, hogy a taláros testület az állami vezetés alapelveivel szembemenne – mondta Novák Zoltán.

Önmagában a szankciókra hivatkozva a nemzeti jogrendek alapján meg lehet tiltani például egy hajó használatát, illetve le lehet foglalni azt. 

Ugyanakkor más a helyzet, ha el is adják a vagyontárgyat. Ez már rendkívül aggályos helyzet nemzetközi jogi szempontból. 

Úgy véli, annyi bizonyos, hogy a háború után tömegével támadják majd meg az oroszok a döntéseket. Ez nehezen bizonyítható jogi ügyek tömegével terheli meg a bíróságokat, a legtöbb esetben sok éves perek indulnának. Így tehát valamilyen diplomáciai megoldásra lesz szükség, mert egyesével képtelenség lesz az ügyek végére érni – foglalta össze a Taylorwessing Ügyvédi iroda partnere.

 

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast