Oroszország felajánlja a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) tartozó országoknak, hogy csatlakozzanak pénzügyi üzenetküldő rendszeréhez (SPFS), a SWIFT orosz megfelelőjéhez a bankok közötti zavartalan együttműködés biztosítása érdekében – jelentette be kedden Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter a szövetség Üzbegisztánban zajló fórum résztvevőihez intézett videóbeszédében. 

money in your pocket. Russian rubles. bills of 500 rubles in a trouser pocket. jeans pants, money in my pocket. business, trade or financial transactions, fraud, corruption and bribery. close
Fotó: Jekatyerina Szavjolova / Getty Images


Resetnyikov hangsúlyozta, hogy a tagországoknak teljesen kompatibilissé kell tenniük a nemzeti fizetési rendszereiket; ez a munka már megkezdődött. Emellett szerinte növelniük kell a nemzeti valutákban történő kölcsönös elszámolások volumenét is. 

„Már látjuk a pozitív eredményeket, például az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom negyedét rubelben és jüanban bonyolítják le” 

közölte a tárcavezető.
Az SCO-nak – amelynek területén a világ GDP-jének mintegy harmadát állítják elő – nyolc tagja van: Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán, míg a partnerek és társult országok között Afganisztán, Fehéroroszország, Irán, Mongólia, Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Törökország és Srí Lanka is szerepel. A szervezet munkája elsősorban biztonsági kérdésekre összpontosít, de regionális fejlesztési feladatokkal is foglalkozik.
Oroszország aktívan népszerűsíti hazai pénzügyi üzenetküldő rendszerét, amióta az ukrajnai konfliktus miatt az országot a nyugati szankciók részeként elvágták a SWIFT-től. Mindkettő megkönnyíti a bankok közötti pénzügyi tranzakciókat, de az orosz SPFS-t egészen az idei évig csak Oroszországban használták, míg a SWIFT nemzetközileg elfogadott rendszer.

 Van egy másik orosz fizetési rendszer, a Mir is, ezt már török bankok is átvették és alkalmazzák.