Az átlagos havi lakásbérlet díja meghaladja a kétezer dollárt, amire soha nem volt még példa az Egyesült Államokban a Bloomberg összeállítása szerint. (Egy dollár 382,4 forint.) 

A növekedés üteme a leggyorsabb az elmúlt három évtizedben, elsősorban a nagyvárosok környékén, ahová szinte menekültek az emberek a koronavírus-járvány alatt.

A keresletet tovább növeli, hogy a potenciális vásárlókat elriasztják a Fed kamatemelésével együtt gyorsan súlyosbodó jelzáloghitel-terhek, és véget ért a kilakoltatási moratórium is.

Trump Tower in New York city in the USA. The 58-floor skyscraper at Fifth Avenue in Midtown Manhattan hosts the headquarters for Trump Organization and houses the penthouse condominium residence of US President Donald Trump, who is also a businessman and real estate developer. The building was designed by Der Scutt in modernism architecture with glass and stepped facade at the building, construction began in 1979 in NYC. New York, USA on February 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP


Az alacsony kínálat és a nagy kereslet pedig lehetővé teszi a bérbeadók számára, hogy annyit kérjenek, amennyit csak akarnak. „Ez nagyjából a tökéletes vihar a bérlők számára” – mondta Kate Reynolds, a washingtoni székhelyű Urban Institute vezető politikai munkatársa. Az elmúlt négy évtized legmagasabb inflációja ugyan a legfrissebb adatok szerint enyhülni látszik, az öröm azonban egyrészt még korai lehet, másrészt az indexet azonban tartósan a megszokott szint felett tarthatják a lakásbérleti díjak. A munkaügyi minisztérium szerdán közzétett adatai szerint ugyanis a lakhatási költségek a szorosan vett fogyasztói árindex mintegy harmadát teszik ki, amely júliusban 8,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
A lakhatási költségek növekedése elsősorban a színesbőrűeket és az alacsony jövedelműeket érinti, mivel főleg ők élnek bérlakásban. 

A statisztikák szerint a fekete családok 58, a latinók 52 százaléka bérel lakást, míg ez az arány a fehéreknél 25, az ázsiai származásúaknál 40 százalék. 

A lakásbérlők 54 százalékának az éves jövedelme nem éri el az ötvenezer dollárt, az átlagos bevételük pedig csak 42500 dollár, míg az országos átlagjövedelem 67500.
A CoreLogic ingatlanpiaci adatszolgáltató cég szerint az egylakásos lakások bérleti díja májusban országosan 14 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az emelkedés még drámaibb volt azokban a városokban, amelyek a világjárvány idején váltak népszerű lakóhelyül, így például Miamiban közel 40, Orlandóban 25, Phoenixben pedig 17 százalékos volt a növekedés.

An aerial general view shows apartment buildings in Manhattan, New York city on August 5, 2021. (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: Ed Jones


Lakásbérlők, közösségi és jogi szervezetek koalíciója kedden felszólította a Biden-kormányt, hogy hirdessen szükségállapotot a lakhatás területén, és találjon módot a bérleti díjak szabályozására, mielőtt tragikussá válna a helyzet. A Népszámlálási Hivatal június 29. és július 11. közötti időszakra vonatkozó felmérése szerint mintegy 5,4 millió háztartás, vagyis a lakbér- vagy jelzáloghitel-fizetéssel elmaradó háztartások 40 százaléka mondta azt, hogy a következő két hónapban valószínűleg kilakoltatják vagy elárverezik őket. Ez a legmagasabb arány azóta, hogy a hivatal 2020 augusztusában vizsgálni kezdte ezt a kérdést.  
A jövő azonban kínál némi reményt. Taylor Marr, a Redfin ingatlanbrókerház közgazdásza szerint a következő egy évben egymillió bérlakással nő az amerikai és jövő ilyenkorra a lakbérek növekedési üteme 5-8 százalékra lassulhat.