Nemzetközi gazdaság

Energiatermelésbe fogna európai gyáraiban a Stellantis

A vállalat vezérigazgatója szerint ezzel védekeznének az orosz gázszállítások leállítása ellen, de az energiafelhasználást is csökkenteni fogják.

Jelentős beruházásokon gondolkozik a Stellantis, melyek keretében az autógyártó európai üzemei energiát is termelhetnek majd – közölte Carlos Tavares, a cég vezérigazgatója szerdán, a detroiti autókiállításhoz kapcsolódó videókonferencián.

FIGUERUELAS, ZARAGOZA ARAGON, SPAIN - SEPTEMBER 07: Prosolia Energy CEO Javier Martinez (left) and project manager Ignacio Cortes (right) pose outside the Stellantis automotive plant in Figueruelas, Zaragoza, Aragon (Spain), on September 7, 2022. The Stellantis factory resumed production in all its shifts last Sunday, September 4, after the plant canceled its activity in the two production lines since Tuesday, August 30, due to a lack of components.
Fotó: Marcos Cebrian / Getty Images

A cégvezető az orosz gázszállítások akadozására adna ezzel választ és az energiafelhasználás csökkentésére is készülnek a tervek. A gyárakban előállított energiáról a napokban születhet döntés, ám azontúl, hogy az üzemek rendelkeznek elegendő területtel napelemek telepítésére, mást nem árult el.

Az energiafelhasználás csökkentésével kapcsolatban azonban Tavares elmondta, hogy az részben a japán vállalatok 2011-es cunamit követő lépésein alapul. Az üzletember hozzátette, hogy 

a társaság európai működését az orosz gázszállítások korlátozása egyelőre az árakon kívül nem érintette. 

Ugyanakkor hozzátette, hogy ez tovább fokozza a káoszt az ellátási láncok és a járványhoz köthető zavarok mellett, melyekkel két éve küzd a Stellantis – írja a Reuters.

Tavares kifejtette azt is, hogy nem tervezik a céget belső égésű és elektromos motorral rendelkező részekre bontani, ellentétben a francia riválissal, a Renault-val, vagy a cégen belül ezeknek a területeknek külön részleget kreáló Forddal.

 

energiaválság autógyártás Stellantis Carlos Tavares
Kapcsolódó cikkek