Ukrán mérnökök az elmúlt néhány napban helyreállították a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét, amelyek tüzérségi támadásban rongálódtak meg – közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine, ZAPORIZHZIA, UKRAINE - SEPTEMBER 11: A view of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant after operations have been completely halted on September 11, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine. Ukraine on Sunday said operations at Europe’s largest nuclear power plant have been completely halted. The last of the Zaporizhzhia plant’s six reactors was disconnected from the power grid early at 3.41 a.m. (0041GMT), according to a statement by Energoatom, Ukraine’s atomic power operator. ”śPreparations are underway for its cooling and transfer to a cold state,”? the agency said. Under Russian control since March, the plant in southeastern Ukraine was disconnected from the country’s power grid last Monday, amid growing concerns of a nuclear disaster as Moscow and Kyiv accuse each other of attacks on the nuclear facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP), Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukra
Fotó: Stringer / AFP

Az első tartalék vezetéket már szombaton sikerült helyreállítani.

A három vezeték egyike, egy 750/330 kilovoltos vezeték ellátja az erőművet a hűtéshez és más biztonsági feladatokhoz szükséges árammal – áll az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete közleményében.

Európa legnagyobb atomerőművének hat reaktora jelenleg hideg leállított állapotban van, de így is van elektromos áramra szüksége az alapvető biztonsági feladatok ellátásához.

A javítási munkálatoknak köszönhetően sikerült az erőmű dolgozóinak otthont Enerhodar város egyes részeiben bekövetkezett áramszünetet is megszüntetni.

A fejlemények ellenére a szervezet főigazgatója, Rafael Grossi ismételten hangsúlyozta, hogy

továbbra is veszélyes a helyzet az orosz ellenőrzés alatt lévő, ukrán személyzet által üzemeltetett és háborús övezetben található létesítmény helyzete.

Az elmúlt napokban nem történt támadás az erőmű közvetlen környezetében, távolabb viszont igen – tette hozzá. Az atomerőmű négy külső áramvezetéke üzemen kívül van, nem szolgálatat elektromos energiát a háztartásoknak, gyáraknak és más létesítményeknek.

A helyzet megoldására a főigazgató konzultációkat kezdeményezett az érintett felek között a nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozásáról a létesítmény körül.

Szeptemberben a NAÜ állandó megfigyelőcsoportot létesített az atomerőműben, miután a szervezet szakértői a főigazgató vezetésével a helyszínre látogattak.

Grossi kedden elmondta, hogy egy második nagyobb, sugárzásmegfigyelő berendezésekből és sugárvédelmi felszerelésekből álló segélyszállítmány érkezett Ukrajnába Magyarországról, Romániából és Spanyolországból.

A rivnei és Pivdennyi (Déli) atomerőműnek, valamint az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalatnak és a katasztrófavédelmi szolgálatnak szánt segélyszállítmányt a NAÜ adatbázisa, a RANET szervezte. Korábban júliusban érkezett hasonló szállítmány Ukrajnába.

Az ukrán csapatok már az orosz határ közelébe értek, de az oroszok sem állnak le

Az elmúlt huszonnégy órában mintegy háromszáz orosz katona vesztette életét, az ukrán erők orosz repülőgépet és drónt semmisítettek meg – jelentette az ukrán vezérkar.