A hetek csoportja készen áll rá, hogy árplafont határozzon meg az orosz olaj globális vásárlására – írja a Bloomberg. Ha valóban sikerül megegyeznie a hét ország pénzügyminisztereinek ebben a tervben, akkor az intézkedéstől az energiapiaci nyomás enyhülését és Oroszország bevételeinek csökkenését várják.

Janet Yellen, US Treasury secretary, Chrystia Freeland, Canada's deputy prime minister and minister of finance, Christian Lindner, Germany's finance minister, Rishi Sunak, U.K. chancellor of the exchequer, Joachim Nagel, president of the Deutsche Bundesbank, front from left, and fellow ministers and governors pose for a family photo during the G7 meeting of finance ministers and central bank governors in Konigswinter, Germany, on Thursday, May 19, 2022. Lindner said he's confident that Group of Seven finance chiefs will reach an agreement on additional financial aid for Ukraine.
Fotó: Alex Kraus / Getty Images

A G7 pénzügyminiszterei pénteken találkoztak, és két, a találkozó részleteiben jártas forrás szerint közel állnak az orosz olajár leszorításához. Az intézkedés egy újabb szankció lenne Moszkvával szemben az Ukrajna ellen indított háború miatt. Úgy tudni, a tervek arról szólnak, hogy 

azok az országok, amelyek a meghatározott árplafon felett vásárolnának olajat Oroszországtól, nem férhetnének hozzá olyan kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz, mint a tankerhajók finanszírozása vagy a különböző biztosítások.

A egyik szivárogtató elmondta, hogy a megbeszélés gördülékenyen halad, és a tervezett közös nyilatkozat rendkívül részletesen meg fogja határozni a szankció részleteit. Természetesen a legfontosabb az orosz olaj vásárlásának felső határa lesz, illetve a szankció életbelépésének lehetséges időpontja.

Az intézkedés hírére az olajárak némileg visszaestek, valószínűleg a piac átértékeli egy ilyen intézkedés lehetséges következményeit.

 

Miután a hét pénzügyminiszter megalkotja a szankció tervezetét, utána 

meg kell győzniük az tagállamait, hogy módosítsák az Oroszországgal szemben kivetett hatodik szankciócsomagot. 

Ez még nehézségekbe ütközhet, mivel ebben a csomagban egyeztek meg az EU-tagok, hogy december 5-től tilos orosz olajat vásárolni. Ez a tiltás magába foglalta azt is, hogy az  uniós országoknak tilos az orosz energiahordozóval kapcsolatos biztosítási és más pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani harmadik országok számára.

Van értelme az árplafonnak?

Még sok a nyitott kérdés azzal kapcsolatban, hogy a legmagasabb fogyasztói ár meghatározása hatékony eszköz lenne-e Moszkvával szemben. Ursula von der Layen, az Európai Bizottság elnöke például közölte a Reuters TV-nek adott interjújában, hogy itt az ideje meghozni ezt a döntést. A gyakorlat azonban szembemehet az elmélettel, mivel hatalmas vásárló országok jelentették ki, hogy nem támogatják az intézkedést. India például, amely az orosz olaj legnagyobb vásárlójává lépett elő, vonakodik az ársapka támogatásától, mivel kapóra jön neki a szuperolcsó orosz olaj.

Erről korábban az Egyesült Államok pénzügyminiszter-helyettese, Wally Adeyemo beszélt, azt állította egy indiai látogatása alkalmával, hogy számos új ország csatlakozik az árplafontervhez. Azt érdekes módon nem volt hajlandó elmondani, hogy mely országokra gondolt.

A Bloomberg azt írja, hogy az EU-tagokkal rendkívül nehéz lesz megállapodni az árplafonról, mivel mint írják:

Magyarország már jelezte, hogy minden olyan intézkedést ellenez, ami az olajárplafont érinti.

TAORMINA, ITALY - MAY 26:  Flags of the G7 group of nations as well as the flag of the European Union stand on a stage in the ancient amphiteater prior to the beginning of the G7 Taormina summit on the island of Sicily on May 26, 2017 in Taormina, Italy. Leaders of the G7 group of nations, which includes the Unted States, Canada, Japan, the United Kingdom, Germany, France and Italy, as well as the European Union, are meeting at Taormina from May 26-27.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Oroszország nem vár tétlenül az árplafonra

Moszkva pénteken bejelentette, hogy nem fog olajat értékesíteni egyetlen olyan országnak sem, amelyik támogatja az árpafont.

Egyszerűen nem fogunk velük kapcsolatba lépni, ha ilyen módon felrúgják a piaci elveket

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Senkinek nem kell aggódnia – fűzte hozzá –, Oroszország találni fog alternatív piacokat az energiahordozói számára.

Olaf Scholz német kancellár még egy júniusi G7-találkozó után kijelentette, hogy az orosz olajra kivetett árplafon csak abban az esetben működhet, ha globálisan minden ország támogatja. Szerinte az olyan országok nélkül, mint India vagy Törökország, az árkorlátozási terv halva született ötlet lesz. Ezzel szemben a Fehér Ház úgy látja, hogy az árplafon akkor is működhet, ha sokan nem csatlakoznak hozzá, mivel 

bárki használhatja majd hivatkozási alapnak, amikor Moszkvával tárgyal az olajvásárlásról.

Ez ha nem is teljes mértékben, de így is leverné az orosz fosszilis energiahordozó árát.

Felgyorsult az orosz gazdaság, a G7 jól leverné, de…

Megpezsdült az orosz gazdaság augusztusban a friss feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index tanúsága szerint. A Washington dirigálta G7-csoport arra készül, hogy az orosz olaj árának visszakényszerítésével fékezze le a moszkvai mozdonyt, a pénzügyminiszterek pénteken vitatják meg a tervet.