Nemzetközi gazdaság

Lassan, de kikerül az ukrán gabona a világpiacra

Már közel ötmillió tonna gabona áramlott ki Ukrajnából a nyáron megkötött szállítási egyezségnek köszönhetően – közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium.

Két hónap alatt 211 gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajnát, a fedélzetén mintegy 4,7 millió tonnányi mezőgazdasági termékkel – közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium szombaton. Ukrajna és Oroszország – nem közvetlenül, hanem Törökország és az ENSZ közvetítésével – július 22-én állapodott meg, hogy a világméretű éhínség mérséklésére szabad utat nyitnak az ukrán gabonaszállítmányok előtt. 

First train with corn from Ukraine
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A minisztérium közlése szerint – amelyet a Reuters szemlézett – az elmúlt két hónapban folyamatosak voltak a szállítások, és csak ma várhatóan újabb nyolc hajó hagyja el az ukrán fekete-tengeri kikötőket, fedélzetükön 131 ezer tonnányi terménnyel. Az elmúlt két hónapban kivitt mennyiség ugyanakkor még mindig töredéke a korábbi szállításoknak. 

Év elejéhez képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán–magyar vasúti határon

Magyarország minden lehetséges eszközzel segíti az ukrán gabona vasúti kiszállítását a háborúval sújtott országból.

Ukrajna az invázió februári megindítása előtt havonta átlagosan 6 millió tonnányi gabonát exportált, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőreként. Elsősorban kukoricát, búzát és árpát visznek külföldre. Bár a hírek szerint leginkább Afrika és a Közel-Kelet megsegítése miatt volt szükség a mielőbbi egyezségre, sok gabonaszállító Nyugat-Európába futott be. 

A július 22-i egyezség szerint három kikötő üzemelhet, amelyekben havonta átlagosan 100-150 szállítóhajót tudnak feltölteni, így várhatóan a kivitt mennyiség a következő időszakban tovább nőhet. Igaz, az ukrán termőföldek mérete jelentősen csökkent a háború miatt. A 2021-ben learatott 86 millió tonnányi gabona helyett az idén várhatóan 54-55 milliót tudnak betakarítani a gazdálkodók. Ebből 19 millió tonna búza, 30 millió tonna kukorica és 5,5 millió tonna árpa kerülhet piacra a várakozások szerint. 

 

gabonaszállítás Fekete-tenger Ukrajna
Kapcsolódó cikkek