Nemzetközi gazdaság

Nyolcmilliárd eurós tőkeinjekciót kap az Uniper

Többségi részesedést szerez az állam a bajba került gázimportőr társaságban. Szerdán derülnek ki a további részletek.

A német kormány azt tervezi, hogy 8 milliárd eurót juttat a legnagyobb német gázimportőrnek, az Unipernek. A tranzakció annak a megállapodásnak a része, amelynek során államosítják a társaságot, hogy sikerüljön megakadályozni az energiarendszer összeomlását. A részletes bejelentés szerdán esedékes – így értesült a Bloomberg. 

 Uniper Benelux power station // 2021-10-28 16:26:31 Netherlands, South Holland, Rotterdam, 28-10-2021. Maasvlakte 2, MV2. Uniper Benelux power station, coal-fired power station (formerly EON Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3). Maasvlakte 2, MV2. Uniper Benelux power station, coal-fired power station (formerly EON Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3)). aerial photo (surcharge on standard rates); ANP / Hollandse Hoogte / copyright © 2021 Siebe Swart (Photo by Siebe Swart / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Siebe Swart / AFP

A tőkeemelés részeként Németország megvásárolja a finn Fortum 78 százalékos részesedését az Uniperben, és ezáltal irányító tulajdonrészt szerez a társaságban. Teljesítik az Uniper fennálló tartozásait is a finn társaság felé. A nyilatkozatok szerint a német kormány lépéskényszerben van, ha a vállalat netán csődbe menne, az végigsöpörhet Európán. Az Uniper-részvények egyre kevesebbet érnek, jelenleg tizedét éri a vállalat, mint a részvényárfolyam csúcsán, a piaci kapitalizáció most 1,5 milliárd euró. 

A Bloomberg cikkére a Fortum-részvények árfolyama 9,5 százalékkal kilőtt, mielőtt a finn leállította a velük való kereskedést. 

A befektetők láthatóan örömmel fogadták az újragondolt mentőcsomagot, az eredeti (júliusi) terv értelmében csupán 30 százalékos részt szerzett volna a német állam az Uniperben. Azóta az elképzelés okafogyottá vált, és még mindig fennáll a veszélye, hogy energiaszolgáltatók sora kerülhet csődbe Európában kormányzati támogatás nélkül. 

A Bloomberg forrásai szerint Németország viszonylag alacsony áron vásárol irányító többséget az Uniperben. Ezért sem lehet véletlen a finn szakminiszter nyilatkozata, Tytti Tuppurainen szerint országa kompenzációt is elvár a németektől, anélkül nem fogadja el az államosítás tényét. 

A 8 milliárd eurós tőkeinjekcióval a német állam kitettsége a társaságban meghaladja a 20 milliárdot,

mivel korábban az állami KfW 13 milliárd eurós hitelkeretet biztosított. A várakozások szerint végül 30 milliárd euróba kerül az adófizetőknek az Uniper megmentése.

Mióta az orosz gázszállítás leállt Németország felé, az Uniper a spot gázpiacon kénytelen vásárolni, hogy eleget tegyen szerződéses kötelezettségeinek (a gyárak és a közműszolgáltatók felé), ám ez napi százmillió euró veszteséget okoz számára. 

Államosítanák a német gázóriást


További állami mentöővre szorul a legnagyobb német gázimportőr, az Uniper. Az állam 50 százalék fölé emelheti részesedését a cégben, hogy megmentse a német energiarendszert az összeomlástól.


 



 



 



 



 

energiaválság tőkeemelés Államosítás Uniper gázár emelkedés
Kapcsolódó cikkek