Nemzetközi gazdaság

Orosz, tálib két jó barát: olcsó olaj és gáz érkezik Afganisztánba

A tálib kormány bejelentette, hogy megkötötte eddigi legjelentősebb megállapodását, az oroszoknak köszönhetően csökkentheti az országban az üzemanyag árát.

Az Afganisztánt vezető tálibok megállapodást írtak alá az oroszokkal, amelynek értelmében a benzin, az olaj, a gáz és a búza is kedvezményes áron érkezik az országba, cserébe rubelben fizetnek érte – a megegyezés közelségéről a Bloomberg és a Reuters már korábban is beszámolt.

tálib tankol Afganisztánban
Fotó: Shah Marai / AFP

Akkor az afgán kereskedelmi és ipari minisztérium szóvivőjeként Habiburahman Habib erősítette meg a tárgyalások tényét, most már Abdul Salam Jawad Akhundzada nyilatkozott ebben a pozícióban, és jelentette ki, hogy napokon vagy heteken belül megkezdődhet a tényleges tranzakció. A szóvivő kiemelte,

ez a tálib kormány eddigi legjelentősebb megállapodása, egy-egy millió tonna benzint és gázolajat, félmillió tonna cseppfolyósított kőolajat és kétmillió tonna búzát várnak Afganisztánba.

Júniusban a tálibok Iránnal is szerződést kötöttek 350 ezer tonnányi kőolajtermék vásárlásáról, hogy csökkenthessék az üzemanyag árát és a hiányát, augusztusban pedig Nooruddin Azizi kereskedelmi és ipari miniszter Oroszországba utazott az együttműködésről tárgyalni, amelynek mára néhány részlete is ismerté vált.

Rettegés és éhezés Afganisztánban: egy éve vették át a tálibok a hatalmat

Ünnepnapi lövöldözéssel köszöntötték a tálib harcosok hatalomra jutásuk évfordulóját, ám a nőknek és a gyermekeknek évtizedek óta nem látott nehézségekkel kell megküzdeniük.

Afganisztánban 1,3 millió tonna üzemanyagra van szükség egy évben, eddig többnyire Irán mellett Üzbegisztánból és Türkmenisztánból importáltak. A tálib kormányt egyébként Moszkva sem ismeri el hivatalosan, ám a kabuli nagykövetségét nem zárta be, sőt, az orosz fővárosban áprilisban átadták az afgán nagykövetséget, az iszlamista rezsim egyik diplomatáját akkreditálták is.

Afganisztánban, amely mára hivatalosan is kikerült a NATO-szövetségesek listájáról, továbbra is bizonytalan a lányok oktatása: kedden éppen a külügyminiszter-helyettes sürgette a kormányt, hogy nyissák meg ismét a középiskolát előttük, mert az iszlám nem tiltja a tanulás lehetőségét.

 

tálibok Afganisztán Oroszország gáz megállapodás olaj búza
Kapcsolódó cikkek