Nemzetközi gazdaság

Rekordra gyorsult a termelői árak emelkedése Németországban

A fő ok az energiaár-emelkedés.

Éves alapon 45,8 százalékos áremelkedést mértek Németországban augusztusban, a havi áremelkedés mértéke 7,9 százalék. Az éves adat meghaladja a 36,8 százalékos várakozást is.

A mechanic adjusts a nozzle in a heat flux test stand at Rocket Factory Augsburg in Augsburg, southern Germany on June 16, 2021. - Rocket Factory Augsburg is developing a low cost space rocket designed to transport micro sattelites to their desitanted orbits. Car-manufacturing powerhouse Germany could soon be set for take-off in the space sector as it looks to ride a boom in mini-launchers for small satellites and compete with major US firms such as SpaceX. (Photo by LENNART PREISS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Jean-Philippe LACOUR
Fotó: Lennart Preiss / AFP


 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint ez volt a legmagasabb éves és havi emelkedés a felmérés 1949-es kezdete óta. Júliusban a változás mértéke 37,2 százalék volt.

A növekedés fő oka továbbra is az energia árának alakulása, egy év alatt 139 százalékos volt a drágulás, a havi áremelkedés mértéke 20,4 százalék.

A nyersvas, az acél és a vasötvözetek 20,9 százalékkal drágultak, az előző évhez képest különösen magas volt a műtrágyák és a nitrogénvegyületek áremelkedése, 108,8 százalék. A fűrészüzemi melléktermékekből származó pellet és brikett ára egy év alatt megduplázódott. Az élelmiszer 22,3 százalékkal volt drágább, mint tavaly.

A tartós fogyasztási cikkek ára 10,9 százalékkal emelkedett.

Ami a fogyasztói árakat illeti, a Bundesbank 10 százalék körüli inflációra számít legfrissebb jelentése szerint. A gyorsan növekvő energia- és élelmiszerárak miatt Németországban 7,9 százalékosra gyorsult az infláció augusztusban.


 

Németország termelői árak energiaár élelmiszerár Destatis
Kapcsolódó cikkek