Elindult a portavajai cseppfolyósított gázt (LNG) előállító üzemben a hajók feltöltése – jelentette be egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon a Reutersnek Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese. A gázt a kalinyingrádi enklávéba és exportra fogják szállítani, mondta Markelov, de nem nevezett meg pontos célállomást.

RUSSIA-ENERGY-LNG
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP


Az üzem a Bloomberg értékelése szerint elég kicsi, becslések szerint évi 1,5 millió tonna LNG előállítására lesz képes, ami alig a hatoda a Szahalin 2. mezőn található hasonló létesítmény kapacitásának. Egyelőre azonban csak mintegy 30 ezer tonnára készültek fel. Az üzemben hétfőn fejezték be a 72 órán át tartó tesztelést, de némi papírmunkát még el kell végezni – mondta Markelov. Az első tankert kedden kezdték feltölteni, és hamarosan megérkezik a második is.
Az üzem már korábban a hírekbe került, amikor az amerikai űrhivatal, a NASA műholdfelvételei lángokat fedeztek fel a Balti-tenger orosz partvidékén. Ezt sokan úgy értékelték, hogy az oroszok inkább elégetik a gázt, ahelyett, hogy Európának adnák el, 

a fáklyázás azonban az LNG-létesítmények üzembe helyezésének szokásos része.

A létesítmény az Északi Áramlat 1. gázvezeték kompresszorállomása közelében található. A gázvezetéken szünetel a szállítás, a Gazprom szerint ugyanis tűz- vagy robbanásveszélyes lenne a kompresszorállomáson lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül. A turbinát gyártó német Siemens Energy szóvivője erre úgy reagált, hogy cége a Gazprom megállapítását nem tekinti technikai indoknak a vezeték leállítására. Azt is közölte, hogy az érintett kompresszorállomáson más turbinák is rendelkezésre állnak.
Markelov ennek ellenére kedden ismét megerősítette, hogy a vezetéken addig nem folytatják a szállítást, amíg a Siemens nem javítja meg a meghibásodott berendezéseket. 

„Meg kellene kérdezni a Siemenst. Előbb nekik kell megjavítaniuk a berendezéseket” – válaszolta a fórumon, amikor arról kérdezték, mikor kezdheti újra a gázszivattyúzást a vezeték.

A Siemens turbináit Kanadában szervizelik, és az ottawai kormány nyáron megerősítette, hogy a terveknek megfelelően felújítja és Németországba szállítja azokat. Ez azonban semmit nem jelent, mert a nyáron soron kívül leszállított berendezés sem került még vissza Oroszországba.