Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy újabb szankciós csomagot léptet életbe Kína ellen a tajvani konfliktus kapcsán, felszítva ezzel ismét a vámháborút. Ezzel párhuzamosan az európai diplomáciát erős nyomás alá helyezi a szigetország, hasonló céllal – értesült az ügyhöz közel álló forrásoktól a Reuters.

Taiwan Military Live-fire Training Amid Increasing Tensions With China, CM-11 tanks fire artillery during the 2-day live-fire drill, amid intensifying threats military from China, in Pingtung county, Taiwan, 7 September 2022. Taipei has been receiving more arms sales and weapons from the US, while fostering its ties with countries like Japan, the UK, Canada and India, as Beijing vows to unify Taiwan without excluding the possibility of using force. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A kínai inváziótól félve gyakorlatozik a tajvani hadsereg. Fotó: Ceng Shou Yi / AFP

A hírügynökség értesülései szerint mindkét törekvés egyelőre csak kezdeti fázisban van, bár már körvonalazódnak az intézkedések. Főleg befektetések, beruházások és a csúcstechnológia (csipek, távközlési eszközök) területén szeretnének elérni szankciókat. A globális recessziós félelmek közepette már más se hiányzik a világkereskedelemnek, mint egy újabb vámháború kirobbanása. 

A Kína elleni szankciók kérdése sokkal bonyolultabb, mint az Oroszország elleni büntetőintézkedések, lévén az USA és szövetségeseinek gazdasága sokkal jobban összefonódott a kínai gazdasággal

– mondta Nazak Nikakhtar, az amerikai kereskedelmi minisztérium egyik korábbi tisztségviselője.

 

Peking saját felségterületének tekinti Tajvant. Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatása után a kínai hadsereg minden korábbinál nagyobb csapatösszevonásokat hajtott végre a szigetország körül, rakétákat lőttek ki Tajvan irányába. Hszi Csin-ping kínai elnök figyelmeztetett arra, hogy kínai ellenőrzés alá vonhatják a szigetet, s nem zárta ki katonai erő alkalmazását. Hszinek erőt kell mutatnia a jelenlegi helyzetben, hiszen novemberben tartják a kínai Kommunista Párt kongresszusát, amelyen várhatóan harmadszorra is elnöknek választják – szeretné magát beleírni a történelemkönyvekbe. Az aggodalmakat csak fokozza, hogy a kínai elnök hamarosan találkozik az orosz elnökkel, nyugati elemzők attól tartanak, hogy a két nagyhatalom között felerősödik a szövetség az USA ellen. 

Washingtonban diplomáciai úton igyekeznek elejét venni a kardcsörtetésnek, szeretnék jelezni, hogy egy esetleges inváziónak súlyos gazdasági következményei lennének Kínára nézve. A Reuters forrásai szerint az amerikai külügy az orosz–ukrán konfliktus precedensvoltától tartva szeretne elébe menni annak, hogy a délkelet-ázsiai térségben egy újabb válsággóc alakuljon ki. 

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók megmutatták, hogy a büntetőintézkedések nem akadályozzák meg a háborút – legalábbis rövid távon nem kényszerítik térdre az agresszort. 

A Pelosi-látogatást nem támogatta a Biden adminisztráció, ám megtörtént, így most kénytelen a kárelhárítással foglalkozni. A Reuters értesülései szerint a tervezett szankciók elsősorban a kínai hadsereg csúcstechnológiához való hozzáférését célozhatják.

Tajvan Európát fűzi

Ezzel párhuzamosan a szigetország vezetése az öreg kontinens politikusait győzködi, hogy csatlakozzanak a Kína ellen formálódó egységfronthoz. A hírgynökség forrásai szerint egyelőre semmi konkrétumról nincs szó, csupán

elviekben szeretnék elérni, hogy egy esetleges amerikai szankciós csomaghoz csatlakozzanak az európai országok is. 

Az európai politikusok persze nagyon óvatosak ebben a kérdésben, hiszen az eurózóna, de főleg Németország legfontosabb kereskedelmi partnere Kína, még Oroszországnál is fontosabb. Az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekben is eddig csak a szólamok szintjén maradtak az európai reakciók.

 

Ahhoz, hogy az EU szankciókat vezessen be, mind a 27 tagország egyetértése szükséges. Az orosz invázió nyomán már jól játszott, hogy bizonyos kérdésekben, ilyen például a gázársapka, lehetetlen konszenzust teremteni a tagállamok között. A német export egyik legfontosabb felvevőpiaca Kína, 

nagyon valószínűtlen, hogy Berlin teljes mellszélességgel csatlakozna az esetleges büntetőintézkedésekhez.

A történetet diplomáciai szempontból bonyolítja az is, hogy Pekinggel az összes európai államnak van diplomáciai kapcsolata (a Vatikán kivételével), Tajvannal viszont nincs, bár a kínai hadgyakorlatokat követően sokkal intenzívebbé váltak a kétoldalú tárgyalások.