Az uniós tagállamok nemzeti és uniós szinten is jó néhány intézkedést hajtottak végre az energiaellátás biztosítására, az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül érkező orosz ellátás csökkentése ellenére Európa felkészült a télre – közölte Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben, a tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli pénteki tanácskozása után.

EU commissioner for Energy Estonia's Kadri Simson speaks during a joint press conference with Minister of industry and trade of the Czech Republic as part of a meeting of EU energy ministers to find solutions to rising energy prices at the EU headquarters in Brussels on Septembre 9, 2022. - Germany, France and three other top European economies said on September 9, 2022 they would implement an international minimum tax on big corporations, sidestepping Hungary's opposition to an EU-wide plan. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

Közölte, hogy 

az uniós tagországok szakminiszterei brüsszeli tanácskozásukon megbízták az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki javaslatokat a nem gázüzemű áramtermelők bevételeinek korlátozására, ezzel is csökkentve a fogyasztók energiaköltségeit.

Arra kérték továbbá a brüsszeli testületet, hogy javasoljon egyéb sürgősségi átmeneti intézkedéseket, beleértve a gázárak felső határát. Az Európai Bizottság kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének alkalmából mutatja be javaslatait.

Az uniós biztos emlékeztetett, hogy a tagországok korábban rendeletet fogadtak el a gáztárolók feltöltéséről és a tartalékok megosztásáról a szolidaritás szellemében. Megállapodtak abban is, hogy diverzifikálják az ellátási forrásokat, valamint elkötelezték magukat amellett, hogy ezen a télen 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást.

Kadri Simson jelezte, hogy 

az EU föld alatti gáztározóit kapacitásuk 82,5 százalékáig már feltöltötték, jóval a gáztárolási rendeletben meghatározott november 1-jei határidő előtt.

Jozef Síkela, az Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere azt mondta, a tárcavezetőknek sikerült megállapodniuk az ideiglenes sürgősségi intézkedésekre vonatkozó közös irányról.

Már olcsóbb az európai gáz, mint amikor a Gazprom elzárta a csapot

Oroszország felől még mindig érkezik az Északi Áramlat kapacitásának mintegy felét kitevő földgáz Európába.

Elmondta, hogy az energiaügyekért felelős miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásukon olyan lehetőségeket mérlegeltek, mint az importált gáz árplafonja, a villamosenergia-termelésre használt gáz maximálása, valamint a hőerőművek ideiglenes kivonása a jelenlegi uniós villamosenergia-ármegállapítási rendszerből.

A bizottsági javaslatok között szerepelt a nem gáztüzelésű hőerőművekben előállított villamos energia árának korlátozása, 

valamint a folyamatos fizetőképesség (likviditás) biztosítása az energiakereskedők számára.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk állampolgárainknak és vállalkozásainknak, miután magas energiaárakkal kénytelenek szembenézni

– közölte a cseh ipari és kereskedelmi miniszter.