A kínai ingatlanfejlesztők halogatják az adósságátütemezési lépéseiket, mivel arra számítanak, hogy a közelgő pártkongresszuson döntés születik a bajba jutott ágazat stabilizálásról.

Aerial View Of construction site with crane, china, Construction, építkezés, épület, munkálatok,
Fotó: Aerial Perspective Images / Getty Images

Reményeik szerint a kongresszuson elhangzó információk segíthetnek majd annak meghatározásában, hogy a több tízmilliárd dollár értékű offshore kötvényeiket nem fizető, illetve nem teljesítő fejlesztők hogyan ütemezzék az eszközértékesítést, ajánljanak engedményeket a hitelezőknek, vagy válasszák inkább a felszámolást – írja a Reuters.  

Bár az ingatlanágazatban nincs konszenzus arról, milyen konkrét intézkedések várhatók a pártkongresszustól, a fejlesztők mindenesetre nyugodtan várják az eseményt. 

Az adósságuk átstrukturálása alatt álló nagy fejlesztők közé tartozik az Evergrande, a Sunac, a Shimao és a Kaisa. Kisebb társaik kötvénycserét hajtottak végre adósságaik lejáratának meghosszabbításához, de ők is fontolgatják az átstrukturálást.

 

A távol-keleti ország már számos intézkedést vezetett be a kereslet fokozására, de az árak és az eladások továbbra is zsugorodtak, az új lakások ára szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent.

Már számos lazító intézkedést kipróbáltak, de egyik sem vált be. Ez bizalmi kérdés: az emberek nem akarnak pénzt költeni ingatlanvásárlásra, még akkor sem, ha csökkentik az előleg arányát, vagy mérséklik a jelzáloghiteleket befolyásoló kamatlábakat

– mondta egy fejlesztőcég névtelenségét kérő vezetője. Egy másik ingatlanügynökség vezetője szerint Peking valószínűleg ragaszkodik az ágazat adósságcsökkentésére vonatkozó tervéhez, és figyelmeztetett: ha a pártkongresszuson nem jelentenek be központi támogatásokat, a csalódottság piaci visszaeséshez vezethet.

Betty Wang, az ANZ vezető kínai közgazdásza nem vár lényeges változásokat az ingatlanszabályozásban. Szerinte a hangsúlyt az önkormányzatokra helyezik, amelyek az adott település helyzetéhez igazított intézkedésekkel próbálják kezelni a helyzetet, összehangolt országos program nélkül. Így a különböző települések nem veszik figyelembe egymás érdekeit, ami csökkentheti a likviditást és keresletet a helyi ingatlanpiacon.

A központi kormányzat konkrét állásfoglalásai híján az önkormányzatok, a fejlesztők és a lakásvásárlók is óvatosak maradnak. A fejlesztők nem fogják növelni beruházásaikat, míg a lakásvásárlást tervezők bizonytalanok abban, hogy az árak elérték-e már a mélypontot. Sokak számára frusztráló, hogy a pártkongresszus előtt megakadt az adósságátütemezés.

Az egyik kötvénybirtokos a Reutersnek elmondta, hogy az a fejlesztőcég, amelynek adósságpapírjából bevásárolt, folyamatosan késlelteti az átütemezés ütemtervét, először a februári kínai újévről a márciusi parlamenti ülésre, most pedig a jövő heti pártkongresszusra.

Minden alkalommal azt mondták, hogy lesznek politikai változások, és utána történik valami. Ennek azonban sosincs vége, mert kifogás mindig akad. Mondanak egy menetrendet, de nem hiszem, hogy reális lenne

– panaszkodott a kötvénytulajdonos a hírügynökségnek. A távol-keleti ország ingatlanszektora az elmúlt években egyik válságból a másikba jutott, ami azért óriási probléma, mert ez az ágazat állítja elő a kínai nagyjából egynegyedét.

Az építkezések lassulása, illetve leállása miatt rengeteg vevő nem jut hozzá a már előre kifizetett lakásához, ők számtalan módon tiltakoznak, például beköltöznek a félkész, befejezetlen lakásokba, vagy bojkottálják a jelzáloghitelek visszafizetését.

Gáláns mentőövet dob Peking az ingatlanszektornak

Markánsan erősödtek a Hongkongban jegyzett kínai és hongkongi építőipari részvények, valamint csökkent a szektor által kibocsátott kötvények hozama hétfőn, miután a kínai pénzügyi szabályozó hatóságok felszólították a legnagyobb állami tulajdonú bankokat, hogy legalább 84 milliárd dollár értékben nyújtsanak finanszírozást a megtépázott ingatlanszektornak.