Nemzetközi gazdaság

Armageddon tábornok elárulta, hány embert veszítenek naponta az ukránok

Az ukrajnai orosz erők új parancsnoka szerint ők nem rohannak, és módszeresen darálják le az ellenfelet.

„Az orosz erők Ukrajnában nem törekednek gyors előretörésre, hanem óvunk minden katonát, és módszeresen őröljük fel az ellenséget” – jelentette ki kedden Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai háborúban részt vevő orosz erők nemrég kinevezett új parancsnoka újságíróknak.

Fotó: Pavel Golovkin

Az Armageddon tábornok néven is ismert parancsnok hozzátette: ezzel nemcsak a saját veszteségek csökkennek, de a civil lakosságot is védik. Eközben pedig feltöltik erőiket, illetve tartalékaikat, és nagy pontosságú fegyverekkel csapást mérnek az ukrán csapatok harckészségét befolyásoló infrastrukturális létesítményekre. Ezzel összefüggésben kiemelte a Szu–57-es típusú, ötödik generációs vadászrepülőgép hatékonyságát. 

Közölte azt is, hogy az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta az orosz légierő gépei 34 ezer bevetést hajtottak végre, több mint hétezer rakétát kilőve. Megjegyezte, hogy nagy sikerrel alkalmazták a Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát.

Mint mondta, az ukrán csapatok naponta 600-1000 főt veszítenek.

A tábornok mindemellett elismerte, hogy nem egyszerű helyzet alakult ki Herszonnál. „Az ellenség célzott csapásokat mér az infrastrukturális létesítményekre és a herszoni lakóházakra. Himars típusú rakétalövedékek rongálták meg az antonovkai hidat és a kahovkai hőerőmű töltését, amelyeken a forgalom leállt. 

Az a szándékunk, hogy a lehető legnagyobb arányban mentsük meg a civilek és a katonák életét, ennek érdekében tudatosan és időben fogunk cselekedni, akár nehéz katonai döntéseket is hozva

– jelentette ki. Az ukrán csapások következtében Herszon térségében akadozik az élelmiszer-, ivóvíz- és áramellátás is. Szurovikin arról is beszélt, hogy az orosz csapatok növelik erejüket, tartalékokat hoznak létre, és védelmi pozíciókat építenek ki a teljes fronton.

 

Szergej Szurovikin Rosijja 24 tábornok Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország Armageddon
Kapcsolódó cikkek