Nemzetközi gazdaság

Befagy a minimálbér: jövőre is brutálisan nehéz lesz a megélhetés Ukrajnában

A háború nehézségei mellett a megélhetés is kihívást jelent az ukrán lakosságnak. Bár az inflációt 30 százalék környékére becsülik, a minimálbér marad az idei szinten.

Ukrajna jövő évi költségvetését úgy alakítják, hogy a lehető legtöbb forrást a hadsereg finanszírozására irányítják. A fennmaradó rész szociális védelemre és egyéb kiadásokra megy majd – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian money and red stock chart arrow down, ukraine hryvnia is fall, economy crisis concept photo Ukrainian money and red stock chart arrow down, ukraine hryvnia is fall, economy crisis concept, ukrán, ukrajna, minimálbér,
Fotó: Vlad Yushinov / Getty Images

A Kiszó cikkéből kiderül, hogy a kiadások mintegy felét a védelemre fordítják majd. A tervek szerint további 29 százalék jut a szociális kifizetésekre. Ezen belül a szociális védelmi kifizetések összege nem változik 2023-ban sem.

Ez alapján a létminimum jövőre 2589 hrivnya (28 800 forint), a pedig 6700 hrivnya (nagyjából 75 000 forint) lesz.

A tervezett mértékénél 30 százalékkal számolnak, a dollár átlagos árfolyama a becslések szerint az év során 42,2 hrivnya lesz.

Danilo Hetmantcev, a parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottsága elnöke ugyanakkor elmondta azt is, hogy jövőre nagy államadósságra kell felkészülni, amely a 100 százalékát is meghaladhatja.

Hetmancev ezt a számot kritikusnak nevezte, és kihangsúlyozta, hogy nagy szükség lenne a külföldi kölcsönökre. Azonban ő maga is ellenzi a pénznyomda beindítását.

Annak ellenére, hogy a létminimum jövőre az idei szinten marad, az állam a nyugdíjak indexálását tervezi.

Még a tél előtt megindulhatnak az ukránok Zaporizzsjánál, itt lehet az újabb fordulópont

Középen törnék át a frontot az ukrán egységek, amellyel kettévághatják az orosz erőket. Az oroszok szerint komoly offenzíva készül.

 

létminimum háború Ukrajna infláció minimálbér
Kapcsolódó cikkek