Nemzetközi gazdaság

Bűntettnek tartják a hadiállapot orosz bevezetését az ukránok

Hadiállapotot hirdetett az Oroszországhoz csatolt négy régióban Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az orosz biztonsági tanács ülésén. Ukrajna válasza nem késlekedett sokat.

Bűntettnek nevezte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bevezette a hadiállapotot szerdán az Oroszország által megszállt ukrán területeken.

KIEV, UKRAINE - FEBRUARY 22: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Secretary of the National Security and Defense Council, Oleksiy Danilov speaks during a meeting after Russia’s decision to recognize the Donetsk and Luhansk regions as independent states, on February 22, 2022, in Kiev, Ukraine. Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Putyin hadiállapota Ukrajna elcsatolt régióiban az ukrán lakosság tömeges deportálásra való felkészítése Oroszországba a megszállt területek etnikai összetételének megváltoztatása érdekében. Bűncselekmény, amelyet az ENSZ-nek el kell ítélnie, és amelyet Oroszország már elkövetett a Krím-félszigeten, és büntetlen maradt – írta a politikus a Twitteren.

Az ukrán külügyminisztérium hivatalos honlapján kiadott közleményében úgy vélekedett:

Putyin azért vezette be a hadiállapotot az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken, hogy elfojtsa a helyi lakosság ellenállását.

Putyin rendelete jogilag semmis. Nincsenek jogi következményei sem Ukrajnára, sem állampolgáraira, sem a nemzetközi közösségre nézve. Egy ilyen lépés ugyanakkor újabb példája azoknak a bűntetteknek, amelyeket az orosz vezetés az ukrán állam és az ukránok ellen követ el – emelte ki a külügyi tárca.

Az orosz erők eltalálták a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében lévő burstini hőerőművet – közölte Szvitlana Oniscsuk, a megyei tanács elnöke. Szavai szerint a tüzet eloltották, senki sem sérült meg. Szerhij Borzov, Vinnicja megye kormányzója nyilvánosságra hozta, hogy a középnyugati országrészben lévő régióban is találtak el az orosz erők energetikai objektumot, de részletekbe nem bocsátkozott. Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy tévéműsorban megerősítette, hogy egy létesítményt találat ért Vinnicja megyében, hozzátette ugyanakkor, hogy a támadásban senki sem sérült meg.

A középső országrész légierejének parancsnoksága arról számolt be, hogy

a légvédelem 12 ellenséges légi célpontot lőtt le Ukrajna középső és északi részén az oroszok szerdai támadása során.

Az orosz megszálló hatóságok a Donyeck megyei Mariupolban lebontották a sztálini időkben előidézett 1932–1933-as ukrajnai nagy éhínség, a holodomor áldozatainak emlékművét teherautódaru segítségével – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a RIA Novosztyi orosz hírportálra hivatkozva. A megszállók azt mondták, hogy a gránitot építőanyagként hasznosítják majd.

Demográfiai katasztrófa felé rohan Oroszország

A termékenységi ráta zuhan, az orosz népességfogyás megállíthatatlannak látszik, és a helyzeten az annektált területek megszerzése csak tovább ront a szakértők szerint. Emellett a gazdaság mélyrepülése sem kedvez a családalapításnak, a kivándorlás pedig egyre intenzívebb.

 

annektálás Ukrajna nemzetbiztonság ukrán hadiállapot
Kapcsolódó cikkek