Moldovában a külügyminisztériumba kérették csütörtökön Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, és közölték vele, hogy Kisinyov nem ismeri el a megszállt ukrajnai területeken tartott népszavazások eredményét, és a lehető leghatározottabban elítéli a területek Oroszországhoz csatolását.

Voting begins in controversial Ukraine referendums
Fotó: Anadolu Agency

Szeptember 23–27. között a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Zaporizzsja és Herszon régió népszavazást tartott arról, hogy Oroszország részévé váljon. A hivatalos végeredmény szerint a résztvevők elsöprő többsége támogatta ezt a lépést. Szeptember 30-án Vlagyimir Putyin orosz elnök és az érintett régiók vezetői megállapodást írtak alá a csatlakozásról Oroszországhoz.

A négy új terület felvételének ünnepségén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a népszavazáson hozott döntés az embereknek az ENSZ Alapokmányában rögzített elidegeníthetetlen joga volt.

Moldova döntése egyáltalán nem meglepő. Transznisztria, más néven a Dnyeszter Menti Köztársaság egy hivatalosan Moldovához tartozó szeparatista államképződmény, mely a többségében orosz nyelvű lakossága miatt Moszkva támogatását élvezi. Hasonló a helyzet, mint a Donbász esetében volt, vagy ahhoz, ami Abháziában és Dél-Oszétiában van. Kisinyov szeretne elkerülni minden olyan helyzetet, amely precedenst teremthet a hasonló területek elszakadásához.

Megvan az ukrán régiók elcsatolásának menetrendje

Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régió élete gyökeresen megváltozik az Oroszországhoz való csatlakozást követően. Az átmeneti időszak 2026. január elsején zárul.