Nemzetközi gazdaság

Nehammer: Ausztria 80-ról 50 százalékra csökkentette az orosz gázfüggőségét

Ausztria nagymértékben csökkentette az orosz gáztól való függőségét – állítja az osztrák kancellár. Karl Nehammer közölte, hogy a korábbi 80 százalékos kitettségüket sikerült 50 százalékra csökkenteniük. Az osztrákok itt nem állnak meg, Nehammer Magnus Brunner pénzügyminiszterrel, valamint energia- és környezetvédelmi miniszterével, Leonore Gewesslerrel Abu-Dzabiba utazik, hogy további földgázbeszerzésekről tárgyaljon.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba látogat szerdán az osztrák kancellár, Karl Nehammer, hogy további földgázszállításról tárgyaljon – közölte a kancellár kabinetirodája hétfőn. „Felkészültünk a következő télre, a tárolóink majdnem tele vannak. Jelentősen csökkentettük az orosz gáztól való függőségünket, 80-ról 50 százalékra” – idézte Nehammert a hivatal által kiadott közlemény.

Austria's Federal Chancellor Karl Nehammer arrives for the first day of a EU leaders Summit at The European Council Building in Brussels on October 20, 2022.
Fotó: Kenzo Tribouillard/ AFP

Ausztria Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta próbál a világ más térségeiből földgázhoz jutni, amely elengedhetetlen a fűtés mellett olyan energiaigényes ágazatokhoz is, mint az acél- vagy a papíripar.

Egyre több a tolvaj Ausztriában

A lakásbetörések száma 25–43 százalékkal nőtt az év eleje óta éves összevetésben.

A kancellár Magnus Brunner pénzügyminiszterrel, valamint energia- és környezetvédelmi miniszterével, Leonore Gewesslerrel utazik az arab ország fővárosába.

Most azon dolgozunk, hogy biztosítsuk az ellátás biztonságát a következő fűtési szezonban. Ezért utazom Magnus Brunnerrel és Leonore Gewesslerrel szerdán délután Abu-Dzabiba, hogy tárgyalásokat folytassunk arról, hogyan csökkenthetjük az Oroszországtól való függőségünket és növelhetjük az ellátás biztonságát a következő szezonban, 2023–24-ben

– idézte Nehammert  a kancellári hivatal. Hozzátette, hogy az Egyesült Arab Emírségek fontos stratégiai partner az osztrák ellátás biztonságának garantálására irányuló erőfeszítésekben.

Az osztrák állam mellett Abu-Dzabi Mubadala szuverén vagyonalapja a legnagyobb részvényese az osztrák olaj- és gázipari vállalatnak, az OMV-nek.

 

Nehammer Ausztria orosz gázfüggőség
Kapcsolódó cikkek