Az Európai Szuperliga (ESL) mögött álló cég új elnök-vezérigazgatója, Bernd Reichart szerint a kontinens labdarúgása folyamatosan veszít vezető szerepéből a világ sportjában, a klubok pedig a jelenlegi rendszerben nem tudják maximálisan kihasználni a lehetőségeiket.

Ferencvarosi TC v Qarabag FK - UEFA Champions League Third Qualifying Round second Leg
Fotó: Laszlo Szirtesi / Getty Images

A Football Benchmark adatelemző cég májusi kimutatására hivatkozva az A22 Sports Management nevű vállalat kedden bemutatott vezetője elmondta, hogy Európa legjobb 32 futballklubja közül csupán öt tudta nyereséggel zárni a 2019–2020-as, valamint a 2020–2021-es idényt.

A szuperliga ötletével 2021 áprilisában rukkolt elő a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan – egyesület. Miután az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA), a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. 

A javaslat hatására az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal – többek között bírság megfizetése mellett – békét kötött. Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke akkor kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

„A mostani rendszer nagyon instabillá vált, és már nem önfenntartó. Az egyesületeknek meg kellene adni az esélyt arra, hogy dönthessenek a sorsukról, hiszen övék az összes pénzügyi kockázat. A legtöbb klub egyetért azzal, hogy a jelenlegi formában nem mehetnek tovább a dolgok” – jelentette ki szerdán Bernd Reichart, aki arról is beszélt, hogy már nem csak az európai topcsapatok számára tervezik az ESL-t.

„Senkit nem akarunk kihagyni. Az új megközelítésünk szerint kieséses-feljutásos rendszerben működne a liga” – mondta. Hozzátette, hogy az alapoktól, nagyobb pénzügyi támogatás nélkül kezdik újratervezni az ESL-t.

A frissen kinevezett cégvezető levelet írt Aleksander Ceferin UEFA-elnöknek, akivel személyes egyeztetés keretében akar tárgyalni a szuperligával összefüggő kérdésekben. Az UEFA egyelőre nem nyilatkozott a levélről és az abban szereplő meghívásról.