Nemzetközi gazdaság

Oroszország ötven százalékkal növelte az uráli olaj Ázsiába irányuló tengeri exportját

A kereskedők és a Refinitiv Eikon adatai szerint Oroszország az előző év azonos időszakához képest, idén október 1. és 20. között a 50 százalékkal növelte az Uralból Ázsiába irányuló tengeri olajexportot, az EU olaj- és kőolajtermék-embargója előtt, amely decemberben lép életbe – derül ki a Reuters adataiból.

Cargo,Transportation,Of,Oil,Products.,An,Old,Cargo,Ship,On
Fotó: Alexandr Gostev / Shutterstock

Mint ismert az európai uniós országok, amelyek évtizedek óta elsődleges fogyasztói az orosz kőolajnak, december 5-től – a vezetéken érkeztetett olaj kivételével – leállítják annak vásárlását, a blokk által elrendelt embargó miatt. Bulgária az egyetlen állam, amely jogosult arra, hogy ezen időpontot követően továbbra is tengeri úton importáljon, míg Magyarország, Szlovákia és Csehország továbbra is a vezetéken keresztül vásárolhat urali típusú olajat Oroszországtól.

A kereskedők és a Refinitiv Eikon adatai szerint Oroszország Ázsiába szállított Ural olajszállítmányai 2,08 millió tonnára emelkedtek az október 1. és 20. közötti időszakban, ami 8 százalékos növekedés az előző hónap azonos időszakához képest. Az Indiába szállított Ural olaj mennyisége 1,38 millió tonnára nőtt a szeptemberi 1,72 millió tonnáról, a Kínába szállított 0,3 millió tonnára nőtt mindössze 0,1 millió tonnáról, míg az Ázsiába szállított 0,3 millió tonnás mennyiség végső célállomása még mindig tisztázatlan.

Közben a Reuters számításai szerint Oroszország 22 százalékkal, 1,1 millió tonnára csökkentette az uráli olaj uniós országokba irányuló tengeri szállítását. Október 1. és 20. között 6 százalékkal nőtt az olajszállítás a szankciókhoz nem csatlakozott vagy mentességet kapott európai országokba.

Bulgáriába 0,48 millió tonnára, 0,4 millió tonnára, Törökországba pedig 0,94 millió tonnára, 0,88 millió tonnára nőtt a szállítás.

India és Törökország megőrizte vezető pozícióját az uráli olaj felvásárlóiként a közel háromhetes időszakban, miközben az orosz cégek növekvő jelenléte a rakománypiacon segítette az ellátást – közölték a kereskedők.

Orbán Viktor: Magyarország megint mentességet kapott

A miniszterelnök arról számolt be az uniós csúcs első napjának végén, hogy sikerült elérni: ha lesz is gázársapka Európában, az alól Magyarország mentességet kap. A magyar kormányfő nem először harcolt ki engedményt Brüsszelben, májusban a kőolajembargónál hasonló forgatókönyv érvényesült.

 

orosz ukrán háború olajembargó olaj
Kapcsolódó cikkek