Lehetne rosszabb is, de az már nagyon rossz lenne – így jellemezhetők az eurózónára és legnagyobb gazdaságára, Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindex októberi adatai, amelyeket a német ZEW kutatóintézet kedden tett közzé.

Berlin Retail as Germany Battles Record Inflation
Fotó: Bócsi Krisztián / Bloomberg via Getty Images

Meglepetésre mindkét index javult valamelyest szeptemberhez képest – az euróövezeti mínusz 60,7 pontról mínusz 59,7-re, a német mínusz 61,9-ről mínusz 59,2-re –, csakhogy a következő hat hónap kilátásait illető pesszimizmus még mindig olyan erős, amilyent ritkán mértek az elmúlt évtizedekben, az európai kommunizmus bukása óta.

Ami Németországot illeti, a ZEW index tanulsága szerint ekkora vagy majdnem ekkora csak háromszor volt a pesszimizmus: a kilencvenes évek elején – a német újraegyesítés okozta gazdasági nehézségek kezdetén –, a 2008–2009-es pénzügyi válság, illetve a 2012-es euróövezeti válság idején. Hasonló mintát tükröz az eurózóna 1990-es évek végétől induló adatsora. 

ZEW gazdasági hangulatindex, Németország
 

Robert Habeck gazdasági miniszter a múlt héten erősítette meg : a német gazdaságban kezdődött, és várhatón eltart legalább a jövő év elejéig, ami természetesen nem jó hír a németek gazdasági partnereinek, Közép-Európát is beleértve. Németország kórházai az energia- és inflációs válság miatt csődveszélyben vannak – jelentette ki hétfőn Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Az Internationale Hochschule (IU) magánegyetem felmérése szerint a német lakosság 34,2 százalékos áremelkedést érzékel, szemben a hivatalos 10 százalékos szeptemberi inflációs adattal.

Mitől csillapodott némileg a ZEW index mérte pesszimizmus a jövőt illetően októberben szeptemberhez képest, az nem derült ki azonnal a tudósításokból. Az biztos, hogy nem azért, mert a németek szerint egyik hónapról másikra javult volna a helyzetük. A jelenlegi helyzetet értékelő válaszokból ugyanis mínusz 72,2 pontos index adódott, ami a már nagyon rossz szeptemberi mínusz 60,5 pontnál is sokkal rosszabb, a 100 ponthoz közeli rekordrossz szintek azonban még messze vannak.