Nemzetközi gazdaság

Ukrán riasztás: hatalmas vízerőművet robbanthatnak fel az oroszok

A kahovkai vízierőmű felrobbantására készülhetnek az orosz erők Zelenszkij szerint. Az oroszok szerint Ukrajna készül ugyanerre. Bárki követi el, nagy pusztítást okozna.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyszabású katasztrófa lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, majd légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson részt vevő uniós tagállamok vezetőitől – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto via AFP

Az ukrán államfő arról beszélt videóüzenetében az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülésén, hogy Oroszország szándékosan megteremti a terepet egy nagyszabású katasztrófához Dél-Ukrajnában. 

Információink vannak arról, hogy orosz terroristák aláaknázták a kahovkai vízierőmű gátját és blokkjait. Ez az egyik legnagyobb energetikai létesítmény

– hívta fel a figyelmet Zelenszkij.

A kahovkai vízierőműnek a gátja körülbelül 18 millió köbméter vizet tart vissza.

Amennyiben a gát felrobbanna, több mint nyolcvan település, köztük Herszon kerül az árvíz zónájába, és ez több száz ezer embert veszélyeztetne.

Egy ilyen támadás miatt akár hűtővíz nélkül maradhat a zaporizzsjai atomerőmű is,

és teljesen leállhat a Krím vízellátására kiépített csatorna működése is.

Volodimir Zelenszkij szerint Moszkva már mindent előkészített a támadás végrehajtásához, az ukrán munkásokat kidobták a kahovkai vízierőműből, ott csak orosz állampolgárok vannak, teljesen ők irányítják az állomást.

Oroszország ezt azért teszi, hogy újabb műveletet szervezzen hamis zászló alatt, terrortámadást hajtson végre, amiért Ukrajnát teszi majd felelőssé

– mutatott rá az ukrán államfő.

Csütörtökön a Herszoni terület oroszok által megbízott kormányzója, Vlagyimir Szaldo beszélt arról, hogy értesülései szerint az ukránok a kahovkai erőmű megtámadására készülnek.

Közben az ukrán vezérkar meg arra figyelmeztet, hogy nő a veszélye egy Fehéroroszág felőli újabb offenzívának.

Az amerikai szavazófülkékben dőlhet el Ukrajna sorsa?

A republikánusok körében kevésbé népszerű az ukránok támogatása, és szeretnék, ha inkább Európa állná a háború költségeit.

 

háború Ukrajna Oroszország Zelenszkij Herszon Zaporizzsja erőmű
Kapcsolódó cikkek