Nemzetközi gazdaság

Havi másfél milliárd eurót javasol Brüsszel Ukrajnának, és újabb szankciókat ígér

Az Európai Bizottság havi másfél milliárd eurót, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást adna Ukrajnának, hogy fedezhesse 2023-as finanszírozási szükségleteit.

Ursula von der Leyen elnök vasárnapi közlése szerint az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére – jelentette az MTI. 

International Expert Conference on the Reconstruction of Ukraine
Fotó: AFP

Erről azután számolt be a testület, hogy Von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap telefonbeszélgetést folytatott. Az uniós pénzügyi támogatás nélkül Ukrajna nem tudja kiszámíthatóan és rendszeresen finanszírozni az állami feladatokat.
A támogatást rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtanák. Fedezné Ukrajna kamatköltségeit, és segítené Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját. 

Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni – írták –, s a csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő héten ismertetni fogja. 

Von der Leyen azt is megerősítette Zelenszkijnek, hogy az EU továbbra is azonnali humanitárius támogatást nyújt, különösen a tél folyamán. 

Megismételte, hogy az unió mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg a hadban álló országnak szüksége van rá.

Egyetértettek az ukrán gabonaexport fenntartásának fontosságában és abban is, hogy támogatják az ENSZ erőfeszítéseit a fekete-tengeri kezdeményezés keretében a gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosó helyreállítására. 

Leszögezték: az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat szigorítani kell,

és eszmecserét folytattak arról, miként reagáljon az EU arra, hogy „Irán negatív szerepet játszik az ukrajnai orosz agresszió támogatásával”.  

Evakuálhatják Kijevet, az oroszok Bahmutnál, az ukránok a Krímnél támadnak

Vészhelyzeti tervek vannak az ukrán főváros evakuálására, ha az áramellátás végleg megszűnne. Közben az oroszok fokozzák a csapásaikat Dél- és Kelet-Ukrajnában, Bahmutnál heves harcok zajlanak. Az ukrán erők rakétával támadták a Krímet ellátó dél-ukrajnai, orosz ellenőrzésű gátat.

 

 

támogatás Európai Bizottság Ukrajna Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek