„Azt az információt kaptuk az ukrán féltől, hogy leállt a szivattyúzás a nyomás csökkenése miatt” – ismertette Igor Demin, a Transznyefty szóvivője. A cseh kőolajvezetékeket üzemeltető MERO szóvivője szintén kedden este közölte, hogy a vállalat eddig nem vett észre fennakadást az olaj áramlásában a Barátság vezetéken.

The,City,Exhibition,"flora-2021".,Composition,With,Flowers,"transneft".,Omsk,,Russia
Fotó: Viktor Fedorenko

Nem sokkal korábban a magyar olajipari vállalatot, a Molt értesítette Ukrajna arról, hogy Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság felé ideiglenesen leállt a szállítás, mivel orosz rakétatalálat ért egy transzformátorállomást , amely a egyik szivattyúállomásának áramellátásáért felelt.

A hírek megjelenése után a Mol közölte, hogy felkészült a helyzetre. A cég tájékoztatása szerint folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy az ország kőolajellátása most és a jövőben is biztosított. A magyar vezetés folyamatos kapcsolatban van a NATO-val. Különleges lépésre egyelőre nincs szükség, de a magyar honvédség azonnal képes reagálni. Cikkünk frissül!