Nemzetközi gazdaság

Von der Leyen: az EU készen áll ársapkát húzni az orosz olajra

Az alternatíva nem az orosz olaj szabad áramlása, hanem a teljes tilalom az európai cégek számára.

Az készen áll lépni az orosz olajra vonatkozó ársapka kérdésében – közölte hétfőn Ursula von der Leyen a Bloombergnek adott interjújában. A bizottsági elnök szerint minden szükséges eszköz készen áll az intézkedéshez.

Brüsszel, 2022. november 9.Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. november 9-én.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

Az uniós vezető hozzátette, hogy a lépés azért is fontos lehet, mert nemcsak az orosz bevételeket csökkentheti, hanem a sebezhető országok számára is elfogadható árakhoz vezethet. Az ársapkához kapcsolódó árat még nem határozták meg.

A tengeren szállított orosz olajra vonatkozó uniós szankciók december 5-én lépnek életbe, és ugyanezen a napon lépnek életbe az orosz olaj szállításával, biztosításával és finanszírozásával kapcsolatos brit és EU-s tilalmak is. Az ársapka alkalmazásának alternatívája ezért nem az orosz olaj szabad áramlása, hanem az ezen szolgáltatások teljes uniós és brit tilalma.

Noha egyelőre úgy tűnik, saját hajók használatával és orosz biztosítók használatával ezt a problémát át tudja hidalni Oroszország, azt nem tudni, hogy egy az Exxon Valdezéhez hasonló katasztrófa esetén a Moszkva által ellenségesnek tartott országok részére fizetne-e a biztosítás.

Hatástalan lehet az orosz olajársapka, még Washington is elismeri

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport december 5-től ársapkát vezet be az orosz olajra, így akarják rákényszeríti Moszkvát, hogy olcsóbban adja az energiahordozót, aminek következtében kevesebb bevétele lesz az Ukrajna elleni háború folytatására. A döntés értelmében biztosítók nem szerződhetnek, kereskedelmi és hajózási cégek pedig nem vehetnek részt az ársapkánál drágábban árusított orosz olaj szállításában.

 

 

olajársapka olajár szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek