Nemzetközi gazdaság

A japán atomerőművek újraindítása jelentené a megoldást az energiaválságra?

Ha nem is teljes körű megoldás, a japán atomerőművek sokat segíthetnek az energiaválság kezelésében.

Az LNG-piac 2023-ban még az ideinél is szűkösebb lehet, amennyiben a kereslet Kínában, Indiában és Ázsia más részein emelkedni kezd – közölte egy LNG-termelőket és fogyasztókat összehozó konferencián Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője csütörtökön.

Aerial View From North Of Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant. Photo taken in Fukushima, Japan
Fotó: Christian Aslund / EyeEm / Getty Images

Nem függetlenül a vezetékes orosz gáz európai hiányától, az idei évben rekordmagas szinteket ért el az LNG-szállítmányok ára, hiszen az főként a tengeren érkező kínálattal pótolta a hiányzó földgázt. Birol szerint

a kontinens LNG-importja megdöbbentő, 60 százalékos mértékben haladta meg a tavalyi szintet, számos szállítmányt elhappolva a legnagyobb LNG-importőr Ázsia elől.

Ennek egyik oka azonban a kínai gazdaság gyenge növekedése is volt, ám ha a kínai gazdaság kilábal problémáiból, úgy Európának nehéz lesz hasonlóan jelentős mennyiségű LNG-t magához vonzania – tette hozzá a szakember. A kínai LNG-behozatal idén tapasztalhat először komoly visszaesést, a magas árak mellett a koronavírus elleni lezárások miatt gyengélkedő feldolgozóipar miatt is – írja a Reuters.

Ezzel az idei év első négy hónapjában ismét Japán lett a legnagyobb LNG-importőr, visszaelőzve a vezető pozíciót tavaly átvevő Kínát. Az ázsiai szigetország ugyanakkor amennyiben valóban újraindítja atomerőműveit, úgy nagyjából évi 10 milliárd köbméternyi LNG válhat elérhetővé a piacon. Birol kedden is a japán atomerőművek újraindítását sürgette.

Kisida Fumio japán miniszterelnök augusztusban beszélt arról, hogy Japán újraindít több üzemen kívüli reaktort, sőt, a következő generációs reaktorok fejlesztését is vizsgálja.

 

LNG piac Japán LNG Nemzetközi Energiaügynökség IEA Fatih Birol
Kapcsolódó cikkek