Pekingben megugrott a napi Covid-fertőzések száma, ezért Kína úgy döntött, elhalasztja a Központi Gazdasági Munkakonferenciát. Az eseményen több magas rangú gazdasági vezető és politikus mellett maga Hszi Csin-ping is felszólalt volna, hogy a 2023-as gazdaságösztönző tervekről beszéljen. 

Daily Life In Shanghai NANJING, CHINA - DECEMBER 09: A staff worker walks on the arrival floor at Nanjing South railway station on December 09, 2022 in Nanjing, China. The central government recently eased coronavirus restrictions. PCR tests on arrival and health code checking are no longer necessary for intercity travelers. (Photo by Yifan Ding/Getty Images)
A Covid miatt elhalasztanak egy jelentős gazdasági eseményt Kínában.
Fotó: Yifan Ding / Getty Images

A konferenciát minden év végén megrendezik, kormányzati ügynökségek és tartományi vezetők a következő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos elképzeléseiket vitatják meg zárt ajtók mögött. A bizonytalan járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, mikor rendezik meg az eseményt. 

A kínai GDP alakulása
 

A lezárások miatt Kína gazdasága mindössze 3 százalékkal bővült az év első három negyedévében, és várhatóan egész évben ezen a szinten marad, jóval a hivatalos „körülbelül 5,5 százalékos” cél alatt – írja a Reuters. A kínai Politbüro, a kormányzó kommunista párt egyik legfőbb döntéshozó testülete a múlt héten jelentette be, hogy jövőre felpörgetik és hatékonyabbá teszik a fiskális politikát – ennek részleteire azonban a jelek szerint várni kell még egy darabig.