Heves vita alakulhat ki pénteken Ankarában, ahol az oroszok a törökökkel alkudoznak majd a gáz áráról. A tárgyalások eredményének rendkívüli jelentősége van a török szempontból. Ha ugyanis sikerül engedményeket elérniük, akkor valószínűleg el tudják kerülni az újabb lakossági gázáremelést, ami csökkentené Recep Tayyip Erdogan elnök esélyeit a jövő évi választások előtt.  

Dortyol Operation Management of BOTAS
Kedvezményt, vagy a fizetés elhalasztását kérik a törökök

Az üzenet értékét csak tovább emeli, hogy közben Európa komoly energiaválsággal néz szembe. Az új megállapodás a török lírára nehezedő nyomást is enyhítheti,  ami szintén kulcskérdés, ugyanis a török deviza a világ egyik legrosszabbul teljesítő pénzneme.

A dollár-török líra árfolyam
 

Ambiciózus célokat tűzött ki a török fél: a zárt ajtók mögötti egyeztetések előtt illetékesek a Bloomberggel azt közölték, hogy nemcsak a jövő évi, hanem visszamenőleg egyes idei szállításokra is árkedvezményt kérnek. Ha viszont nem kapnak kedvezményt, akkor 2024-ig fizetési haladékot kérnek az energiaszámla rendezésére. Törökország tavalyi, 59 milliárd köbméteres gázimportjának felét adta Oroszország. 

Erdogan szerint az Oroszországnak fizetendő energia ára idén elérheti a 100 milliárd dollárt, ami duplája a tavalyinak.

Az alku esélyét javítja, hogy Törökország és Oroszország gazdasági kapcsolatai erősödnek, noha Erdogan rendszeresen óvatosan fogalmaz Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban. Ugyanakkor kijelentette, hogy Moszkvának nincs köze a lengyelországi rakétabecsapódáshoz.  

A török infláció alakulása
 

A török elnök támogatja viszont azt az orosz elképzelést, hogy hozzanak létre egy gázelosztó központot Törökországban, és nyissanak egy újabb korridort, amelyen a gázt Európába tudják szállítani, Ukrajna kikerülésével. Törökország emellett a Roszatommal építteti fel újabb atomerőművét, a Földközi-tenger partján, 20 milliárd dollár értékben.

Kedvező előjel lehet az is, hogy Magyarország már megegyezett a Gazprommal abban, hogy az elkövetkező hat hónapban nem utal, s halasztva fizet a földgázért. A török gazdaság egyébként mélyrepülésben van: az 80 százalék fölött érte el csúcsát