Francia befektetők vásárolták meg Brad Pitt Plan B Entertainment nevű filmstúdióját, amely olyan kasszasikereket gyártott, mint a 2016-ban bemutatott Holdfény (Moonlight) vagy a pénzügyi világ sötét bugyraiba betekintést engedő 2015-ös A nagy dobás (The Big Short). 

Venice,,Italy,-,August,29:,Brad,Pitt,Attends,The,Premiere
Fotó: Andrea Raffin

 A transzatlanti felvásárlás a Financial Times által szerzett információk szerint 300 millió dollár értékű volt. A filmsztár a brit lapnak elmondta, hogy az Oscar-díjas stúdió, amelyet a 2000-es évek elején alapított „kinőtte a mi kis garázsunkat”, s készen áll arra, hogy a francia Mediawan nevű konglomerátum támogatásával tovább bővüljön. 

A Plan B egyike Hollywood legsikeresebb és a szakma által is leginkább elismert független stúdióinak. 

Felvásárlása azok közé a ritka tranzakciók közé tartozik, amelyekben európai befektetők szállnak be a tengerentúli show-bizniszbe. Korábban egyetlen ilyen eset volt, amikor a Vivendi 2001-ben megvásárolta a Universal Studiost.

A Mediawan magántuljadonú cég, 2015-ben alapította a telekom milliárdos Xavier Niel, a befektetési bankár Matthieu Pigasse, valamint a televíziós producer Pierre-Antonie Capton. Sikeresebb produkcióik közé tartozik a Call My Agent, valamint a Három muskétás egyik feldolgozása. Az elmúlt években gyors növekedésen mentek keresztül az európai piacon, alacsony és közepes költségvetésű filmeket, sorozatokat készítettek. Most viszont szeretnének betörni az amerikai piacra, s ehhez 

kiváló ugródeszkának tűnik az Amazon és a Netflix számára is dolgozó Plan B, amely három Oscar-díjat is nyert a legjobb film kategóriában. 

(A tégla, 12 év rabszolgaság, Holdfény). A közelmúltban olyan produkciókat készítettek, mint a Netflixen futó, Marylin Monroe életét feldolgozó Blond (Szöszi), valamint a Harvey Weinstein-botrányt feldolgozó She Said (Azt mondta).

A tranzakció részletei nem nyilvánosak, az FT tudomása szerint az ügylet 300 millió dollárra értékelte a Plan B-t,

ennek felét készpénzben, másik felét Mediawan-részvényekben kapják meg a tulajdonosok. A részvénystruktúra felhígulásának elkerülése érdekében a cégben tőkeemelést hajtanak végre, ebben részt vesz a Mediawan többi tulajdonosa, az amerikai KKR kockázati tőketársaság, valamint a francia állami tulajdonú BPI befektetési alap.