Nemzetközi gazdaság

Kedvezményes olajszállításról állapodott meg Pakisztán és Oroszország

Hétfőn lépett életbe az orosz olajra vonatkozó nyugati árplafon. Oroszország más partnereknek is értékesít olajat.

Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak – közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium. Muszadik Malik olajügyi államtitkár iszlámábádi sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy cseppfolyósított földgázt (LNG) is terveznek beszerezni Oroszországtól. Mint mondta, a döntést a két ország küldöttségei közti megbeszélések előzték meg a múlt héten Moszkvában.

Orosz olaj
Oroszország a jövőben kedvezményes áron szállít olajat Pakisztánnak.
Fotó: Alekszandr Demjancsuk / Szputnyik / AFP

A szállítási szerződéseket januárban tervezik aláírni a felek.

Az energiaforrások pontos áráról az államtitkár nem tett említést, mint ahogy arról sem, hogy az import összhangban lesz-e az orosz kőolajra meghatározott nyugati árplafonnal. Hétfőn ugyanis életbe lépett a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, az Európai Unió hatodik szankciós csomagjában rögzített embargó és az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló rendelet. Moszkva mindazonáltal elutasította az árkorlátozást.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy új forrásokat keres országa energiaszükségleteinek fedezésére. Iszlámábád eddig főleg az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából és Kuvaitból fedezte olajszükségleteit, földgázt pedig Katarból vásárolt. A gázhiány és a magas olajárak azonban az utóbbi időben tovább súlyosbították az inflációt az országban.

India nem mond le az orosz olajról

India szeretne több terméket exportálni Oroszországba, és a nyugati győzködés ellenére továbbra is szívesen vásárol Moszkvától energiahordozókat. A orosz–ukrán háború februári kitörése óta India nem ítélte el Moszkvát a háború kirobbantása miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek